קארן נולדה בארה״ב לאם יהודיה ולאב אמריקאי בן לאם אמריקאית ולאב יפני שבשנות העשרים שלו עזב את יפן והשתקע בניו יורק אבל נשאר יפני לחלוטין. בגיל 20 קארן עשתה עליה, ובגיל 25 נישאה לעודד, שזה עתה השתחרר משירות קבע כקצין בצה״ל והיה צבר ישראלי וגברי ששבה את ליבה. השילוב בין האמריקאית הבלונדינית עם העיניים החומות הטיפה מלוכסנות והקצין הגברי כחול העיניים היה בסיס מעולה למשפחה גדולה ומשגשגת עם ארבעה ילדים ולא מעט רכוש. 

הם כבר בני 60 קארן ועודד, והשבוע היא הגיעה אלי עם טיוטת הסכם גירושין וסיפרה לי איך שיטות ותפיסות עולם שלמדה מהסבא היפני שלה עימו בילתה כל קיץ בילדותה, עזרו לה לצלוח את משבר הגירושין. 

1#. שיקיטה גה נאי Shikata ga nai 仕方がい

ביטוי יפני שמשמעו להבין ולקבל שיש דברים שהם מחוץ לשליטתנו. ההבנה הזו שחלק מהדברים בחיינו מתרחשים בלי שיש לנו שליטה עליהם, כמו תופעות טבע שאין לנו דרך להשפיע עליהם, יכולה לתת לנו גם שקט וגם כיוון ומובילה אותנו להשקיע מאמץ במה שכן בשליטתנו, וזה בדרך כלל המחשבות שלנו והפעולות שלנו. 

נחזור לקארן שבגיל 60 עודד בעלה הודיעה לה אאוט אוף דה בלו שהוא מבקש להתגרש אחרי 35 שנות נישואין. את התדהמה שהבשורה הזו המיטה עליה היא השוותה לרעידת אדמה שהגיעה ומוטטה עליה את קירות ביתה. בהתחלה הוא אמר שהוא רוצה להיות מאושר ואז כשהיא ביקשה ולאחר מכן דרשה לדעת מה בדיוק חסר לאושר שלו אחרי 35 שנות נישואין מאושרות, וילדים ונכדים והרבה רכוש משותף וחברים משותפים, הוא נשבר והודה שבעשור האחרון הוא מנהל זוגיות נוספת מחוץ לנישואין. 

חיים כפולים. 

ואז כשקארן התעקשה לדעת עם מי הוא סיפר לה שמדובר באורן, חבר שלו עוד מהצבא שבעשור האחרון היה מבאי ביתם וסועד עימם ארוחות ערב כמעט מדי שבוע. בשלב הזה התדהמה וההפתעה היו כמו מטוס שמתנגש בבנייני התאומים, ״זה היה כמו 9/11״ היא אמרה. זה היה כל כך מטורף וכל כך לא צפוי שהיא איבדה אמון לחלוטין בחיים כמו שהיא הכירה אותם. עודד היה כל כך גברי וקיים איתה חיים אינטימיים במשך שנים שהדבר האחרון שהיא יכלה לחשוד בו הוא שעודד שוכב גם איתה וגם עם אורן. 

האינסטינקט הראשוני שלה היה לצאת למלחמת עולם אבל אחרי מדיטציה היא נזכרה בסבא היפני שלה והבינה שמלחמת העולם הזו לא תשיב לה את האמון בעולם ולא תקנה לה שקט, את אלו היא תקבל בחזרה רק בעבודה פנימית על עצמה. ההחלטה של עודד להתגרש והעובדה שהוא ניהל חיים כפולים ועוד עם גבר היו לחלוטין מחוץ לשליטתה – שיקיטה גה נאי – וכשהיא הבינה את זה היא הסכימה לפנות איתו להליך גישור, שגם הוא היה מתפוצץ בקלות אילולא הגאמאן. 

2#. גאמאן Gaman 我慢

ביטוי יפני שמקורו בזן בודהיזם ומשמעו היכולת לשאת קושי בכבוד, בהתמדה ובסבלנות, ולהתנהל בשליטה עצמית. היכולת הזו, לשמור על כבוד עצמי ושליטה עצמית בעיתות מצוקה, היא חלק מהתרבות היפנית שהועברה לקארן מסבה בילדותה, והיא נשלפה לה מהתת מודע כמה דקות אחרי שהתפרקה מבכי והאשמות וכעס. ״אבל זה בסדר לכעוס ולהישבר מכזה ארוע״ אמרתי וסיפרתי לה שיש בתל אביב ״חדרי זעם״ שמטרתם לאפשר לאנשים לפרוק אגרסיה ולשבור עם פטיש או אלה כוסות, צלחות, ווזות מקרמיקה, מחשבים או מדפסות. 

קארן הביטה בי מופתעת ״לא ידעתי שיש דבר כזה, אני לא צריכה חדר זעם״. קארן התכנסה בתוכה, שמרה על ארשת פנים של סמוראית והבינה שהחיים יכולים לעיתים לרדת מהמסילה, לצאת לגמרי משליטה, והחוכמה מבחינתה היא לא לאבד צלם אנוש ולא לצאת משליטה, גם כשהדברים מתפרקים. הדרך שלה לעשות את זה היתה לקבל את הצעתו של עודד לפנות להליך גישור, ולסיים בטוב תוך שהיא מקפידה לשמור על כבודה ועל כבודו. 

החברה הכי טובה שלה, שבאה איתה לפגישה עימי אמרה שקארן ממש מלכה, ושהיא היתה ״דואגת לספר לילדים שאבא שלהם הומו שקרן שהרס לה את החיים״, וקארן אמרה שהיא ממש לא מתכוונת להרוס להם את דמות האב למרות שהם גדולים והורים בעצמם ולרגע נמלאו עיניה דמעות אבל היא הזדקפה ואמרה לעצמה גאמאן וביקשה שאבדוק את ההסכם, אבל אני רציתי לשמוע עוד ואמרתי לה שאני מאוהבת בתרבות היפנית ושכתבתי פעם על וואבי סאבי וקינצוגי והיא אמרה שהיא יודעת כי מאז היא עוקבת אחרי מה שאני כותבת. 

3#. וואבי סאבי – wabi-sabi 侘寂

תפיסת עולם יפנית וזרם אומנות שדוגל בכך שהיופי מצוי דווקא בחוסר השלמות, באי סימטריה ובפגמים שמצויים בכל אחד מאיתנו, או במילים אחרות לאהוב דווקא את חוסר השלמות. 

״בלי וואבי סאבי לא הייתי מחזיקה מעמד 35 שנה בנישואים האלו״ היא אמרה וסיפרה שעודד לא אדם קל, שפערי המנטליות גרמו לחיכוכים רבים ושהיא למדה לאהוב דווקא את מה שנראה לה בהתחלה כגסות רוח וישירות ישראלית, שהיא למדה לאהוב את האנוכיות שלו, את העובדה שהוא משוכנע שהוא מושלם, את השחצנות שלו שהיה לה בהתחלה מאד קשה לשאת. ״נשמע לי כמו נרקסיסט״ הערתי והיא אמרה כן, אני יודעת שהוא נרקסיסט, אבל הוא היה הנרקסיסט שלי ולמדתי לאהוב אותו ככה, עם כל הפגמים הנרקסיסטים שלו, וואבי סאבי״. 

הרעיון הזה של לאהוב דווקא את הפגמים יכול להציל הרבה זוגות אמרתי לה, והיא אמרה שזה באמת עזר להם במשך שנים, אבל היא מבינה שזה נגמר ושזה לגמרי לא בשליטתה יותר. שיקיטה גא ניי. 

״אני יודעת שהדרך שלי לצאת מהמשבר הזה היא גם באמצעות הגאמאן אבל יש עוד שני דברים שאת אולי מכירה – אובייטורי וקאיזן״.

4#. אובייטורי – Oubaitori 桜梅桃李.

תפיסה יפנית שמתמקדת בהתפתחות עצמית מבפנים מבלי להשוות את עצמך לאחרים. לכל אחד יש שביל חיים אחר ללכת בו, כל אחד ניחן בתכונות משלו, בערכים משלו, באישיות משלו ובנשמה משלו, ואלו יוצרים את דרכו בחיים. לכן אדם צריך להתמקד בעצמו כדי להתקדם ולא להשוות את עצמו לאחרים שיש להם דרך משלהם. ההתמקדות בעצמך בלי להשוות את עצמך לאחרים מורידה הרבה מאד לחץ ומפנה אנרגיה פנימה להחלמה מהירה יותר. 

״אם אני אתחיל להשוות את החיים שלי לחיים של החברות שלי אני אהיה בדיכאון״ הסבירה לי קארן. ברור לי שיש לי בתוכי את מה שצריך כדי להתמודד עם המשבר הזה, ברור לי שאסור לי להשוות את עצמי לאחרים ולכל אחד יש את הדרך שהוא צריך לעבור, ואני מתקדמת בדרך שלי בלי להסתכל לצדדים, צעד צעד״. זה הקאיזן היא אמרה. 

5#. קאייזן – Kaizen 改善

שיפורים קטנים יומיומיים שבסופם מושגת התקדמות מהותית. ״אני כל יום מרגישה קצת יותר טוב, כל יום אני עושה משהו קטן עבור עצמי, ואני יודעת שאני בדרך הנכונה״ הסבירה קארן, והוסיפה וסיפרה שיש לה יומן שהיא לא כותבת בו כל יום אבל כן מקפידה בכל יום לרשום דבר אחד שעשתה למען עצמה כדי לראות את ההתקדמות, ולהרגיש יותר טוב גם בימים שקשה. 

״וההסכם?״, החזירה קארן את השיחה לפסים משפטיים, אחרי הכל היא הגיעה ליעוץ משפטי ובדרך לקחה אותי לטיול ביפן. 

עברתי על ההסכם, והוא היה פשוט והוגן וחילק בנדיבות את הרכוש ביניהם, והשאיר אותה עם הבית שהיה בו גן יפני מקסים ואומנות מינימאליסטית כי זה מה שהיא ביקשה ועודד שכל כך העריך את ההתנהלות שלה, התנהל, למרות הנרקסיסטיות שלו, בג׳נטלמנטיות. וכשאמרתי לה שהם יכלו בקלות להגיע למלחמת עולם שלישית, היא ענתה שזה הכל בזכות הסבא היפני שלה. 

מאחלת לכולנו שבשנה הקרובה גם אנחנו נלמד מהסבא היפני של קארן, שנקבל את מה שהחיים מזמנים לנו ונבין שלא הכל בשליטתנו, שנתנהל עם יותר שליטה עצמית וכבוד עצמי גם אל מול הקושי, שלא נשווה את עצמנו לאחרים ונלמד לאהוב את עצמנו עם כל הפגמים, ושכל יום נהיה קצת יותר טובים מאתמול. 

שתהא לנו שנה אזרחית מדהימה.

***

השבוע בפודקאסט פרק סולו על אופטימיות והטיות אחרות להאזנה לחצו כאן.