
הייתי בבידוד בשבוע החולף. אחרי שנתיים שהקורונה לא נגעה בי, וכבר קצת נעלבתי, היא החליטה לבקר אותי באמסטרדם ולחזור איתי לארץ. לא משהו נורא, וזהו אני כבר אחרי שבוע בבית עם כמות שעות שינה שמספיקות לי ברגיל לחודש. אבל יש לי סיפורים שאני חייבת לכם עוד מהשבוע שעבר.
1#. סימנים מהיקום? תלוי איך החלטתם לקרוא אותם.
כשהאח הצעיר נעלב מאחותו, והחליט להתחיל ביניהם מלחמת עולם, ידענו שזה יהיה כואב במיוחד, גם בגלל הותק. ובכן האח הצעיר הוא בשנות ה-60 לחייו והאחות הבכורה, זו שטיפלה עבורו תמיד בהכל, היא בשנות ה -80 לחייה. וגם בגיל הזה אחים יכולים לפעמים לריב.
הוריהם שנפטרו לפני שנים רבות הותירו אחריהם רכוש רב. במשך שנים ארוכות הם השאירו את הדברים כפי שהם והסתדרו. היא ניהלה את השכירויות, שילמה את החשבונות וטיפלה עבורו בהכל, גם בענייניו האישיים. והוא סמך עליה הכי בעולם, בכל זאת, אחותו הבכורה. ואז, אז הוא נעלב מאיזה ענין משפחתי פעוט.
התחיל ביניהם סכסוך משפטי על חלוקת הנכסים, ואחרי כמעט שנתיים הצלחנו להגיע להסכמות במסגרת גישור. המגשר, שופט בדימוס חכם ומבין ענין, עזר להם לחלק את כל הנכסים, חוץ מאחד. בנין בתל אביב שעל שוויו לא הצלחנו להסכים, אבל כן הסכמנו שהוא יועמד למכירה בכינוס נכסים. לשניהם היה לכאורה ענין בכינוס נכסים – היא לא רצתה להתנהל מולו בעצמה, והוא רצה לרכוש את חלקה בבנין במחיר טוב.
רוב בני האדם סבורים שמכירה בכינוס נכסים מפחיתה את שווי הנכס. הנסיון שלי מראה דווקא הפוך, והבטחתי לה שיהיה בסדר. הוגשו לא מעט הצעות לרכישת הנכס, בכל זאת לא כל יום מוצע למכירה בנין שלם בתל אביב. כל המציעים נדרשו להשוות את הצעתם להצעה הגבוהה ביותר שניתנה, ומי מי שהסכים השתתף ב״התמחרות״.
ההתמחרות היא בעצם מכרז שבו מוזמנים המשתתפים להציע הצעות, וההצעה הגבוהה ביותר זוכה. אני הגעתי להתמחרות עם מחיר יעד בראש ופני פוקר עימם התנהלתי.
מסביב לשולחן הארוך התגודדו מעל 20 מציעים. כולם מייצגים גופים בעלי עניין ויכולת, וכולם מבינים שבנין בתל אביב יכול להיות פרייסלס. מחיר הבנין האמיר מרגע לרגע. לא בעשרות אלפי שקלים. במליונים. כעבור שעה נותרו עשרה מציעים שהמשיכו להעלות את מחיר הבנין. לא זז שריר בפני הפוקר אבל כבר התקרבנו ליעד שהיה לי בראש. לאט לאט נשרו עוד ועוד מציעים, וכעבור שעה ו-40 דקות נותרו שלושה. בר המזל שזכה בסופו של דבר שילם על הבנין מחיר שאיש מהאחים המסוכסכים לא דמיין לקבל, ולמרות זאת הוא עשה עיסקה מצויינת. אבל מה שאני רוצה לספר לכם זה על הסימן שהוא קיבל.
שמעו מה הוא סיפר לי.
בדרך לראות את הבנין, לפני שהגיש הצעה, הוא עבר תאונת דרכים. משאית פגעה בו, במזל לא נגרם נזק לגוף, רק לרכוש. 90% מאיתנו היו רואים בכך סימן מבשר רעות, אבל לא הוא. ״אם עברתי כזו תאונה בדרך לבנין, זה חייב להיות הבנין שלי״, הוא החליט. והוא צדק.
בבודהיזם מאמינים במונח ״ריקות״. לשום דבר בעולם אין משמעות חוץ מהמשמעות שאנחנו מייחסים לו, והמשמעות שאנחנו מייחסים קובעת את הדרך בה נביט בדברים, בה נפעל, ולכן מן הסתם גם את התוצאה, כלומר את הקארמה שלנו. וכך תאונת דרכים היתה בעיניו סימן שהבנין הזה חייב להיות שלו, ובמבחן התוצאה הוא צדק. טרו סטורי.
- 2#. הירושה של צ׳ארלי
זוכרים את הסיפור על הדודות מאנגליה משבוע שעבר? ובכן היה להן חבר קרוב שהגיע גם הוא מוינה ללונדון. לחבר הזה היה בן, ארנולד שמו, שכונה ארני. ארני נישא לבטי, ונולד להם בן, צ׳ארלס שכונה צ׳ארלי. נישואיהם של בטי וארני הסתיימו כעבור כ-15 שנים, בנסיבות שלא מדברים עליהן. אומר רק שהגירושין הותירו שריטות בנפשו של ארני והוא עזב את אנגליה ועלה לארץ, ומאז סירב להגיע לשם, על אף שלונדון היתה הבית עבורו כל כך הרבה שנים. הוא היה איש של עקרונות, ארנולד, ולא עלה על אף מטוס ללונדון.
צ׳ארלי נשאר עם בטי אימו, שנישאה מחדש. במשך כל השנים ניסה ארני לקיים קשר הורי עם צ׳ארלי, אך זכה ליחס קריר וענייני, ואף את נכדותיו פגש לעיתים נדירות, שהן וגם צ׳ארלי התגוררו כל חייהם בממלכה והגיעו ארצה פעמים ספורות.
כמה שנים לאחר שארני עלה לארץ הוא הכיר את רחל, שהיתה אלמנה ממוצא מרוקאי והעניקה לארני הבריטי חום שהוא לא הורגל בו ובישלה לו מטעמים שהוא לא הכיר. האהבה ביניהם פרחה, הם עברו להתגורר יחד, וכעבור כמה שנים נישאו בטקס מרגש וניהלו זוגיות מלאת אהבה, כבוד והערכה במשך שנים ארוכות. למרבה הטרגדיה הקורונה הכריעה את רחל, והיא הלכה לעולמה בגיל 80. ארני, שלא שרד בלי חומה של רחל, הלך לעולמו שנה לאחר מכן, בהיותו בן 87 שנים, כשהוא צלול וחד כתער, הג׳נטלמן בריטי.
בנותיה של רחל, שנהגו בארני בחום ובאהבה כאילו היה אביהן, דאגו לרכוש עבורו חלקת קבר בסמוך לקבר רחל אימן. הן הודיעו לצ׳ארלי בנו על פטירתו ועל מועד הלוויתו, ומלבד הודעות סמס קרירה שמשתתפות בצערן (!) נותר צ׳ארלי פאסיבי לחלוטין, הוא לא טרח להגיע להלוויה או לשבעה ואף לא התעניין בהקמת המצבה.
בתום השלושים הודיע עורך הדין של ארני לבנות של רחל שיש בידיו צוואה. ארני השאיר לרחל חוץ מהצוואה גם מכתב אהבה מרגש, וגם מסמך עם הסברים מאוד ברורים מה לעשות, ואף המליץ לה להתייעץ עם הבת של צבי, אם יש בעיות (הבת של צבי זו אני, וארני שמר כל השנים על קשר עם אבי שכן המשפחות הכירו עוד מוינה).
התברר שכחמש שנים טרם פטירתו ערך ארני את צוואתו האחרונה בה הוריש לרחל את כל רכושו בישראל, ולאחריה לבנותיה בחלקים שווים. לצ׳ארלי בנו, כך קבע ארני בצוואה, הוא אינו מוריש דבר בישראל שכן הוא מתכוון להוריש לו את כל רכושו באנגליה.
הוגשה בקשה לצו קיום צוואה, שנשלחה לתגובתו של צ׳ארלי. צ׳ארלי, שכנראה בנה על כך שהוא היורש היחיד של אביו, ״הופתע״ מהצוואה והגיש בדקה ה-90 התנגדות לצוואה.
״לא יעלה על הדעת״, כך טען צ׳ארלי בהתנגדות, ״שאבי ינשל אותי, בנו היחיד, מעזבונו, ויוריש את כל רכושו לנשים זרות, שאין לו עימן כל קשר דם. אבי היה בן 82, כשערך את הצוואה והוא לא היה כשיר מנטלית לערוך אותה, שכן סבל מהידרדרות קוגניטיבית חמורה״.
אלא שארני היה צלול וחד כתער, ודאג לערוך חוות דעת פסיכוגריאטרית בסמוך לעריכת הצוואה, את זה צ׳ארלי לא ידע, והוא הופתע לגלות בדיון שהתקיים לפני שבועיים.
ובכל כתב ההתנגדות הארוך שהגיש נמנע צ׳ארלי מלהזכיר את הסעיף בצוואתו של ארני לפיו הוא מתכוון להוריש לבנו את כל רכושו באנגליה. פה חשדנו.
עורך הדין שערך עבור ארני את הצוואה סיפר לבנותיה של רחל שלארני נותרו 3 דירות בלונדון שהניבו לו במשך השנים שכר דירה שהופקד בחשבון בנק בלונדון, והתעלמותו של צ׳ארלי מהסעיף הזה בצוואה נראתה תמוהה. היה לנו ברור שהוא מסתיר משהו.
יצרנו, לפיכך, קשר עם קולגה בלונדון, כדי שיבדוק מה עלה בגורל רכושו של ארני בלונדון. ובכן, הסתבר שצ׳ארלי הזדרז לרשום את הדירות לבעלותו. תשאלו איך? מסתבר ששבועיים אחרי שערך את הצוואה המתייחסת לרכוש בישראל, ערך ארני צוואה מקבילה לגבי הרכוש באנגליה, והעביר אותה לעורך הדין האנגלי שטיפל במשך כל השנים ברכושו. עורך הדין העביר את הצוואה לצ׳ארלי, דאג שהצוואה תאושר ואף יעץ לו כנראה להימנע מלהזכירה בהליך בישראל.
כשהצוואה האנגלית יחד עם חוות הדעת הוצגה בדיון היה לצ׳ארלי קשה מאד להסביר כיצד ״זכה״ ארני מחדש בכשירות לערוך את הצוואה האנגלית אם לטענתו לא היה כשיר כשערך את הצוואה הישראלית, והוא הבין שהתנגדותו תדחה.
מישהו יודע איך אומרים קארמה איז א ביץ באנגלית ?
***
בפרק השבוע בפודקאסט אני מארחת את עצמי בראיון שערכה עימי עו״ד אלונה סיני לכבוד יום האשה הבינלאומי שחל השבוע להאזנה לחצו כאן.