1#. אהבה ושליטה

כשהוא תיאר לי שמעולם לא היתה ביניהם מערכת זוגית אבל יש להם שני ילדים פעוטים ביקשתי לראות את תכתובת הווטסאפ ביניהם. תכתובת הווטסאפ בין שני אנשים חושפת מיד את טיבו האמיתי של הקשר ביניהם ואת הניואנסים ששזורים בין אבני היסוד ממנו בנוי ערוץ התקשורת המרכזי הזה – ההודעות הירוקות והלבנות.

הווטסאפ העיד שהיה משהו חריג במערכת היחסים ביניהם. הם ניהלו הורות מקסימה והיא אהבה אותו אבל לא הצליחה לביית אותו והיתה קצת מתוסכלת וקצת כעוסה וקצת עצובה וחיצי תחושותיה נורו אליו בהודעות ווטסאפ פוגעניות שנענו מצידו באיפוק ובקור. אבל היתה שם אהבה גדולה בלב של שניהם שתועלה לילדיהם. הם שלחו אחד לשניה תמונות של הילדים ומסרו דיווחים בקשר אליהם וכינו אותם האהובים, הנסיכים, החרגולים, הצפרדעים, המקסימים והחיים של אבא ואמא שלהם, וזה היה הדבר הכי מתוק ומקסים בעולם.

לצד האהבה הזו היה שם עוד משהו במערכת היחסים – משחקי שליטה. התלות הכלכלית שלה בו איפשרה לו לשלוט על ברז הכספים שהוזרמו אליה מכיסם של הוריו, והאהבה שלו לילדים כמו גם גילם הרך איפשרה לה לשלוט על איכות וכמות הקשר שלו איתם. באופן רגיל מימנו הוריו את שכר הדירה שלה ואת כל ההוצאות ונהנו מקשר הדוק מאוד עם הנסיכים האהובים שלהם וכולם חיו איכשהו בשלום בתוך המערכת הזו של בלמים ואיזונים.

2#. ואז התחיל הבלגן.

היא היתה צריכה לפנות את הדירה השכורה והחליטה שהיא רוצה לעבור לעיר אחרת, רחוקה ממנו ומהוריו. הוא לא רצה שהילדים יתרחקו ממנו ויעברו לגנים אחרים והגשנו עבורו בקשה לצו מניעה שאוסר עליה לשנות את מוסדות החינוך ומקום המגורים של הילדים. לפני שהיא הגישה תגובה ניהלנו משא ומתן.

הוריו הציעו לה להתגורר ללא תשלום בדירה שבבעלותם עד שהילדים יגיעו לגיל 21 ולממן את כל הוצאות אחזקתה. המשמעות הכלכלית של קורת גג יציבה וללא עלות למשך כמעט 20 שנה היא מאות אלפי שקלים. אבל היא רצתה עוד.

המשא ומתן התפוצץ והיא הגישה תגובה לבית המשפט. היא טענה שהוא והוריו רוצים לשלוט בה כלכלית ומנצלים את תלותה הכלכלית בו, שהוא שיכור ושאי אפשר לסמוך עליו ושזכותה לעבור להתגורר בעיר סמוכה עם הילדים שהיא המטפלת העיקרית בהם, במיוחד לאור העובדה שהעלויות בעיר הסמוכה נוחות יותר לכיסה. במקביל היא הודיעה לו שהוא לא לוקח את הילדים עד שהשופטת תחליט.

השופטת בבית המשפט לענייני משפחה איפשרה לה לעבור דירה. חוק יסוד כבוד האדם וחירותו מקנה לה זכות להתגורר איפה שהיא רוצה, קבעה השופטת בהחלטתה. הגשנו בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי ושוב נדחנו. זכותה לגור בעיר סמוכה והילדים הקטנים במשמורתה. לאור גילם של הילדים וטענותיה שהוא שיכור קבעה השופטת שהוא ישהה עם הילדים פעמיים בשבוע ל-3 שעות ועוד כמה שעות בכל שבת שניה. ביקשנו מינוי פקידת סעד כדי שתמליץ על הסדרי השהיה וגם הבקשה הזו נדחתה, ובמקום זאת מינתה השופטת אפוטרופה לדין לקטינים.

מינוי אפוטרופוס לדין נשמע קצת מפחיד לרוב ההורים שטועים תחילה לסבור שמישהו מפקיע מידם את אפוטרופסותם. האמת היא שמדובר בכלי שיפוטי שנכנס לשימוש נרחב וכמעט בכל תיק שיש בו מחלוקות על הילדים ממנים אפוטרופוס לדין שהוא למעשה עו״ד שנותן לבית המשפט תמונת מצב ראשונית, אובייקטיבית ככל האפשר.

היא לקחה את הילדים ועברה לגור אצל חברה שלה בעיר הסמוכה. היא ושני הילדים קיבלו חדר אצל החברה. חלף חודש במהלכו הוא לקח את הילדים פעמיים בשבוע לכמה שעות והמשיך לרכוש עבורה הכל. האפוטרופה לדין נפגשה עם שניהם והמליצה שהילדים יתחילו לישון אצלו והשבוע התקיים סופסוף דיון.

טרם הדיון הצעתי לו לשנות אסטרטגיה. זכותה לגור בעיר הסמוכה. זכותה לעשות את החישובים הכלכליים שלה ולבחור להתגורר במקום שעלויותיו תואמות את יכולתה. אלא שהיא לא לקחה בחשבון שברגע שעברנו לפסים משפטיים שאלת המימון תקבל תפנית מהותית, הסברתי לו.

פתחתי את הדיון עם הודעת כניעה. ״אנחנו מקבלים את החלטת האם לעבור לעיר אחרת. הבנו שלא נוכל להתנגד לכך ושזו זכותה לבחור לעצמה את מקום מגוריה, ולעשות את שיקוליה הכלכליים. מרשי רק מבקש שיקבעו הסדרי שהיה עם לינה עם ילדיו״.

עורכת הדין שלה התחילה מיד במתקפה. ״הוא לא יודע לטפל בילדים״ טענה. ״אלו הוריו שמטפלים בהם והוא שיכור״. השופטת התנפלה עליו – ״אתה תטפל בהם לבד. הילדים לא יהיו אצל הוריך״. ״אין בעיה גבירתי, נזיז הצידה את הוריו״ הודעתי לשופטת בסבר פנים רציני ועגום וחייכתי לעצמי בלב.

מכאן עברה עורכת הדין שלה לתאר את הדירה הנאה שהיא מצאה ואת עלויותיה. ״זו הדירה שהוא צריך לשכור עבורה״ טענה. ״כפי שהיה עד עכשיו״.

״הוא לא ישכור עבורה את הדירה״, הבהרתי. ״הוא ישא בשלב זה במדור הילדים בגובה 40% משכר הדירה וישלם את המזונות שיקבעו״. לשופטת זה היה ברור, לעורכת הדין שלה פחות והיא התחילה למנות את דרישותיה הכספיות שהגיעו לסכומים דימיוניים. דימיוניים ביחס למצב המשפטי ולסכומים שנפסקים בבית המשפט. ״אני לא פוסקת את הסכומים האלו״ הודיעה לה השופטת נחרצות.

״תראי גבירתי״ התחלתי להסביר לשופטת את המצב האמיתי. ״עד היום ההורים שלו שילמו. הוא שכיר ומרוויח כמה אלפי שקלים. כבר אמרנו שההורים שלו לא רלוונטיים ושאין להם שום זכות לטפל בילדים, אז בוודאי שאין להם שום חובה לממן אותה ואת הילדים. היא צריכה לקחת אחריות על החלטתה לעבור לעיר אחרת ולממן את עצמה״.

בבת אחת ירד לשופטת שק של אסימונים והיא הבינה את התמונה. ״את בחרת לעבור דירה, את חייבת לממן את עצמך. מצידי תצאי מכאן ותלכי לנקות בתים״ שפכה השופטת דלי עם מים קרים על ראשה וכיבתה את אש הניצחון. ״אני מאוד ממליצה לך להגיע להסכם. מה שתוכלי לקבל בטוב לא תוכלי לקבל בבית המשפט״.

בשלב הזה התנהל דיון מחוץ לפרוטוקול. הסברתי לשופטת מה הוצע לה ומה היא דחתה, אמרתי לה שהוא נתפס נוהג בשכרות פעם אחת לפני עשור, ושהוא באמת אוהב את הילדים דואג להם ורוצה בטובתם, ושהוא רואה גם אותה.

״אולי תבקש מההורים שלך לעזור כאן במימון״ פנתה הפעם השופטת אל הלקוח שלי בטון אחר לחלוטין וכשהוא סימן בראשו שהוא מסכים, התחילה להכתיב הסכם שמחזיר אותה להתגורר בסמוך אליו ומאפשר לה לחיות ברווחה יחסית לתקופה מסויימת שלאחריה היא תצטרך להתחיל לממן את עצמה. הפעם לא נאמרה יותר אף מילה על הסדרי השהיה – הילדים ישהו אצלו וילונו איתו בביתו או בבית הוריו, ולא נשמעה יותר אף מילה על כישוריו ההוריים או על הוריו.

מוסר השכל –

1#. החוק השלישי של ניוטון קובע שכאשר גוף מפעיל כוח כלשהו על גוף אחר, הגוף האחר יפעיל כוח השווה בעוצמתו אך מנוגד בכיוונו על הגוף הראשון. הפעולה והתגובה הם שני כוחות שווים ומנוגדים הפועלים על שני גופים שונים, לכן אין הם יכולים לבטל זה את זה אף על פי שסכומם הווקטורי הוא אפס.

2#. לפני שמתחילים הליך משפטי שמשמעותו הפעלת כוח – חשוב להבין את כל ההשלכות שלו ומה המצב המשפטי האמיתי, כלומר איזה כוח נגדי יופעל עליכם.

3#. אם קיבלתם במשא ומתן הצעה טובה יותר ממצבכם המשפטי אל תנהלו הליך משפטי במטרה לשפר אותה. ההצעה לא תעמוד שוב על הפרק ואתם תישארו רק עם המצב המשפטי.

4#. אל תהיו תלויים כלכלית כדי שלא יוכלו להפעיל עליכם כוח כלכלי.

5#. ואל תעשו שימוש בילדים כדי להפעיל כוח, אתם כבר יודעים למה.