
1#. עוזרת בית (Maid)
ל – 3 נשים שונות המלצתי השבוע לצפות בסדרה עוזרת בית (Maid) בנטפליקס. צפיתי בה בסופשבוע שעבר לאחר שלקוחה שהגיעה לפגישה סיפרה שהיא כבר שנים סובלת מהתעללות נפשית ורק כשצפתה בסדרה הזו ירדו לה האסימונים והיא הבינה שהיא לא יכולה להמשיך
לחיות כך.
גיבורת הסדרה היא אשה צעירה שאין לה כלום חוץ מעמוד שדרה. עמוד שדרה במובן זה שגם כשאין לה כלום היא לא מוכנה לחיות במקום מתעלל, לא מוכנה לקבץ נדבות, לא מוכנה לזוגיות ממקום לא שיוויוני, למרות שהיא תלויה לגמרי כלכלית. ומוכנה לשלם כל מחיר כדי לתת לבת שלה חיים טובים יותר משהיו לה, גם אם היא צריכה לנקות 338 אסלות לשם כך. משהו בערך העצמי הפנימי שלה שאינו תלוי בנסיבות האובייקטיביות שלה מעורר השראה ורצון עז לחבק אותה ולמחוא לה כפיים.
גילי הגיעה אלי עם ״הסכם ממון״. מסתבר שבעלה רצה לחתום על הסכם ממון עוד לפני בנישואין והגיש לה עותק של הסכם דרקוני והיא סירבה לחתום עליו. חלפו 8 שנים במהלכם הם הצליחו להביא לעולם ארבעה ילדים, ועכשיו היא הגיעה למשרדי עם ״הסכם ממון״ חדש שערכה עבורם ״מגשרת״ שהוא אמנם בחר אבל היא סברה שניתן לסמוך עליה כי היא אשה. ואז היא סיפרה כי היא הצליחה במהלך שנות הנישואין לא רק להביא ארבעה ילדים לעולם אלא גם לסיים תואר שני במתמטיקה ופיזיקה וכעת בכוונתה להמשיך באקדמיה. הכנסה כמעט שאין לה כי אי אפשר לגדל 4 ילדים וללמוד מתמטיקה ופיזיקה וגם לעבוד. לבעלה יש עסק אבל היא לא יודעת כמה הוא משתכר והוא בעצמו, לטענתו, גם לא יודע.
ההסכם שהיא אחזה בידיה היה הסכם אכזרי שקריאתו העלתה דמעות של זעם וחמלה בעיני. זעם על אותה ״מגשרת״ שערכה הסכם ״הוגן״ שמאפשר לבעלה להודיע לה בכל רגע שהוא מעוניין להתגרש, לזרוק אותה לרחוב אפילו בלי המטלטלין שגם הם לא יתחלקו בחלקים שווים אלא ישארו בבעלות הצד שישאר בדירה, לפתוח חשבון בנק אליו כל אחד מהם יפקיד 2000 שקלים ומממנו ישולמו הוצאות הקטינים. הסכם לפיו גילי מוותרת מראש על כל הרכוש שנצבר מהלך הנישואין וגם על כתובתה, מזונותיה והזכויות שלה בעסק ובחשבונות הבנק. ההסכם כלל רשימה ארוכה של נכסים וחשבונות שהיא נדרשה לחתום שאין לה ולא יהיו לה בהם זכויות כלשהן. וחמלה על גילי שעיניה הגדולות היו מבוהלות כמו של במבי שהלך לאיבוד ביער ונלכד.
היה לגילי קשה לשמוע את המלצתי הנחרצת לא לחתום על ההסכם. היא התפתלה בכסאה וביקשה לשמוע מה אפשר לתקן ואני קלטתי שהוא מאיים עליה שאם לא תחתום הוא יתגרש ממנה. הסברתי לה שמי שסבור שהוא יקנה את המשך הנישואין בויתורים כספיים ימצא עצמו עד מהרה בלי נישואין ובלי כסף, הסברתי לה שחתימה על הסכם כזה ואישורו הם ענין בלתי הפיך ושעוד לא היה לקוח שלא הקשיב לי ולא הצטער על כך צער רב.
סיפרתי לה על עידן, לקוח אחר שלי שהחליט לחתום על הסכם קיצוני כדי להציל את נישואיו ואחרי שהתחננתי אליו ולא לעשות זאת, והוא מיאן להקשיב, הודעתי לו שאני מתפטרת. שלושה חודשים אחר כך הוא סימס לי שעשה את טעות חייו וביקש שאייצג אותו בתביעה לביטול ההסכם. סירבתי כי יש גבול לכל תעלול. וכשראיתי שמץ של חוסר אמון בזוית עינה הצגתי בפניה את התכתובת עימו מזמן אמת והיא התחילה להשתכנע.
ואז ביקשתי ממנה שתצפה בסדרה maid וכשהיא שאלה איך זה קשור אליה אמרתי לה שהיה בכוכבת הסדרה סוג של ערך עצמי שלא איפשר לה להשאר במקום שרע לה והיא היתה מוכנה לשלם את המחיר על כך. הייתי רוצה שיהיה בך את אותו עמוד שדרה מוצק שיאפשר לך לומר לא למי שמתנה את המשך נישואיכם בויתור על הכל, בלי לחשוש לשלם את המחיר שצריך, שתכבדי את עצמך מספיק כדי להיות מסוגלת לומר לא, וכן גם לפיזיקאית מדופלמת יש מה ללמוד ממנקת האסלות שאין לה דבר בחיים מלבד החוזק הפנימי שלה.
2#. החיים הם לא סרט הוליוודי
אורי אמר שעד אתמול הוא היה כמעט בטוח שהוא רוצה להתגרש אבל לאחר שיחה עם אביו הוא קצת שינה את דעתו, ובכל זאת הוא בא להתייעץ.
אורי ואיריס נשואים כבר 9 שנים. היא אשה מדהימה ועדינה ומקסימה ואמא טובה, אבל…״אנחנו לא מתאימים״, הוא אמר. כבר מהתחלה לא התאמנו, וכן, לשאלתך, יש מישהי אחרת בתמונה.
דיברנו על ההבטים הרכושיים והכספיים של הגירושין, ואז הוא סיפר ששוחח עם אביו על כך וזה מה שאבא שלו אמר: ״אני לא ראיתי מסביבי אנשים ששברו את המשפחה שלהם והם מאושרים. בשנה הראשונה אתה תחגוג ותהיה בטינדר ובשמינדר, ואז תתפוס מישהי, ותהיה בטוח שזה לתמיד. אולי יהיו לה ילדים משלה ואולי היא תרצה ילדים איתך, אבל לך כבר יש שלושה ילדים אז תצטרך מקום בלב ובכיס לעוד ילדים. והילדים שלך יצטרכו לעבור מבית לבית, ולא יהיה להם מקום אחד שהוא שלהם. בשביל מה אתה צריך את זה? חסר לך ריגוש בחיים? תעשה בשקט ובדיסקרטיות מה שאתה רוצה, זה הרבה יותר קל וזול מגירושין״.
היה חלק מאוד מדוייק במונולוג הזה של האב. אל מול משפחה נורמטיבית ומתפקדת גירושין הם לא פיקניק. גם החיים אחרי לא קלים, ולפרק משפחה נורמטיבית רק עבור האושר שלך זה קשה כמעט כמו לכרות לעצמך יד. זה הקושי של הילדים, והכאב שתגרום, והמחיר הכלכלי. המחיר כבד מאד. למעשה אתה נדרש לוותר על הרבה מאוד בתמורה לאושר הפרטי שלך, ואין לך שום בטחון שבסופו של דבר לא תמצא את עצמך מתפשר על פחות.
הצד השני של המטבע הוא מחיר החיים לצד אדם שאתה לא אוהב, שאתה מרגיש שהוא לא הנשמה התאומה שלך. אורי חי כך כמה שנים ואז הוא הכיר את עדי והתאהב. אהבה חזקה ומשיכה מטורפת, ולמרות שהם ניסו שוב ושוב לנתק את הקשר הם לא הצליחו. כשהוא איתה הנשמה שלו מרגישה במקום, והוא רגוע ושמח ולא מרגיש צורך להמשיך
לחפש.
״הבעיה היא שעכשיו אני יודע איך זה מרגיש עם אהבה כזו של פעם בחיים, ולא בא לי לוותר על זה ולהתפשר על החיים שלי״ אמר לי אורי, ואני הבנתי. אורי טעם מעץ פרי הדעת והוא יודע עכשיו איך זה מרגיש כשהנשמה שלך במקום, שאתה לא מחפש ריגושים ולא מפנטז על חיים אחרים. אבל אבא שלו הוסיף ואמר לו, ״שהרומן האסור הוא לא החיים האמיתיים וגם אם הוא בטוח שעדי היא אהבת חייו הוא לא חי איתה, ולא הביא איתה ילדים, ואין לו מושג איך היא תתייחס לשלושת ילדיו, ושלא יחשוב שהחיים הם סרט הוליוודי מתוק.״
צודק אבא של אורי. החיים הם לא סרט הוליוודי אבל עם עצתו לבנו להמשיך לבגוד בשקט לא יכולתי להסכים. בגידה ממושכת היא מחלה קשה של התא המשפחתי, וכמעט בטוח שהיא תביא לפירוקו, במוקדם או במאוחר. היא גורמת לך להשקיע אנרגיה רבה בשקרים וסיפורי כיסוי וגורמת לך לחיות ליד החיים, לנהל חיי שקר ופחד רק כי אתה מפחד לשלם את מחיר הגירושין. ״תחשוב איך יראו הנישואין שלך או הגירושין שלך אם איריס תגלה על הרומן עם עדי״ הצעתי לאורי. ״מחיר הבגידה הוא גבוה לא פחות וכולם משלמים אותו. אתה, ועדי ואיריס שחיה לצד מישהו שלא אוהב אותה ובוגד בה ובכלל מגיע לה שיאהבו אותה, ואפילו הילדים שכאילו חיים במשפחה נורמטיבית אבל לא באמת״ אמרתי לאורי את מה שליבו כבר יודע.
אז סיכמתי לאורי את המצב המשפטי הצפוי בגירושין והוא רצה לדעת אם יש נוסחה לחישוב מזונות ואמרתי לו שלא רק שאין נוסחה כזו, כל שופט פוסק כראות עיניו, והוא שב וביקש ודאות ולא יכולתי לתת לו, רק אומדן רחב טווח, והוא נאחז בזה והיה מוטרד כאילו סכום המזונות הוא הנעלם היחיד במשוואה הזו של הגירושין.
***
בפודקאסט השבועי אני מארחת את ערן שטרן שמדבר על שבעת המפתחות להתמודד עם משברים ושינויים בחיים, בפרק שכדאי להאזין לו שוב ושוב. להאזנה לחצו כאן.