
ספר שלם יכול היה ואולי עוד יכתב רק מסיפורי השבוע החולף, אבל עד אז קבלו היילייטס משבוע מלא דיונים, ואיך כל זה קשור לניקוי זכוכיות?
1#.
השבוע נפתח בדיון בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון בעניינם של בני זוג שערכו הסכם גירושין שמסכם מעל 20 שנות נישואין, ארבעה ילדים והרבה נכסים. ההסכם מפורט מאוד, דבר לא חסר בו, למעט הנכונות ליישם אותו. הקטע עם הסכמים שאי אפשר לפתוח אותם. ברגע שחתמתם עליהם והם אושרו, זה ענין כמעט בלתי הפיך לחלוטין. ומתסכל. מאד. יש כאלו שמהתיסכול עושים שביתה ולא מוכנים לקיים את ההסכם, ויש להם כל מיני תירוצים וסיבות, לפעמים מוצדקות ולפעמים ממש לא.
אלא שלמערכת המשפט אין כל נכונות לשמוע תירוצים או סיבות גם אם הן מאד טובות. חתמתם על ההסכם ? עכשיו תקיימו. לאחר יותר משנה של נסיונות להימנע מהליך משפטי הגשנו תביעה לביצוע ההסכם ולמכירת הבית בו מתגורר הגרוש ולא משלם משכנתא. הדיון הראשון התקיים ביום א, בדיוק עשרה חודשים לאחר הגשת התביעה. הגרוש ועורכת הדין שלו איחרו בחצי שעה והתנגדו בתוקף למכירה. השופטת, שהיתה לחוצה בזמן כי המתינו עוד דיונים בחוץ, איבדה עד מהרה את סבלנותה ורצתה לסיים את הדיון, אבל כשהבינה שאם היא לא נותנת עכשיו ומיד צו למינוי כונסי נכסים למכירת הנכס, הבנק ימכור להם אותו, נתנה את הצו.
2#.
ביום שני נסענו לנתניה, הפעם לבית הדין הרבני. בני הזוג, שניהם אנשי היי טק, התגרשו כבר לפני עשור, אבל אחרי כל ההליכים בבית המשפט לענייני משפחה, נותר עניין אחד על הפרק. הכתובה. מי שמביט מבחוץ מתקשה להאמין. מי ששומע מתקשה להישאר אדיש.
היא סיפרה לשלושה דיינים חמורי סבר שעיניהם אמרו הכל, איך ויכוח שטותי הצית את זעמו של הבעל, איש ההיי טק. ואיך הוא לא נרגע וחימם את עצמו עוד ועוד עד שזעמו בעבע ורתח והציף אותו ועלה על גדותיו. ואז כשזה קרה הוא הפך את השולחן בסלון בחמת זעם וכמעט פגע בפעוט שישב שם והרכיב פאזל, והתחיל לצרוח ולבכות ״הוא היה צרוד חודשים אחר כך״ אמרה האשה על בנה הצעיר.
״פעם ראשונה שהרגשתי איך זה לקבל בוקס בפנים״ היא תיארה את האגרוף הראשון שהוטח בה. אחריו באו עוד רבים והיא נפלה לרצפה ובסוף בשארית כוחותיה קראה לבנה בן ה-7, וכשהוא הגיע הוא נעמד בינה לבין אביו ובכה והיכה בו באגרופיו הקטנים בנסיון מכמיר לב להגן על אימו ששכבה על הרצפה. זה עזר. ההתקף הפסיק. המשטרה עצרה אותו באותו יום, הוגש נגדו כתב אישום והוא הודה והורשע בתקיפה בנסיבות מחמירות. בהמשך הוא עתר לבטל את הרשעתו בשל עברו הנקי. בכל זאת, איש היי טק מעונב. והיא הסכימה. לא היה לה רצון להרוס לו את החיים. והשבוע בבית הדין הרבני הוא אמר שהוא לא עשה לה כלום ושהיא אשה רעה והכל בגללה.
3#.
ביום שלישי פעמיים כי טוב, שני דיונים על הפרק. הראשון בבית המשפט לענייני משפחה בפתח תקוה. הבעל, איש עשיר מאוד, שהחתים את אשתו על הסכם ממון שמותיר בידיו את כל ממונו, ונותן לה פיצוי קטן, מתנהל גם הוא באלימות. בשל אלימותו הפיזית היא ברחה ממנו, וכעת היא חשה את נחת זרועו באלימות משפטית וכלכלית בהליך שעניינו פרשנות הסכם הממון.
ההילייט של הדיון היה שהיא עשתה תאונה ברכב בו היא עושה שימוש ורשום על שמו. רכב שהוא קנה לה מתנה ואז בכל פעם שמשהו לא מצא חן בעיניו הוא לקח את המפתחות. לאחר מריבה סוערת הוא רצה לפייס אותה נטל פיסת נייר וכתב בכתב ידו שהרכב שייך לה ואם הם יתגרשו הרכב יעבור לידיה, ואף הוסיף את שמו ואת חתימתו המהודרת.
נחזור לתאונה. הרכב נכנס למוסך והיה צריך להפעיל את הביטוח ולקבל את אישורו כבעל הרכב. הוא ניצל את ההזדמנות ולקח את הרכב מהמוסך בלי להסס, מותיר אותה עם שני ילדים קטנים ו״בלי רגליים״. בדיון הוא אמר לשופטת שהציע לה שני רכבים ישנים ופשוטים אבל הרכב הזה הוא בכלל של החברה והחברה דורשת אותו וחוץ מזה יש הסכם ממון. השופטת השתכנעה ושאלה אותה איזה רכב מאלו שהוא הציע היא מעדיפה.
״אני רוצה את הרכב שלי״ היא בכתה. ואז שלפנו את המכתב בכתב ידו וחתימתו שמבטיח לה את הרכב במקרה של גירושין והיה מונח בשלושה העתקים בקלסר הדיון, והשופטת הבינה את התמונה. היא הציעה לו להשיב לה את הרכב בהסכמה. הוא כמובן סירב, והדיון הסתיים.
4#.
נשארה לי חצי שעה לקפה לפני הדיון הבא בבית המשפט המחוזי בתל אביב. גם שם מתנהל תיק מטורף של תעשיין עשיר מאוד שהחתים את אשתו על הסכם ממון שמותיר בידו את כל רכושו ונותן לה סכום זעיר. וגם כאן היתה אלימות שהומרה לאלימות כלכלית ומשפטית שנמשכת בכל הערכאות. היה דיון קצר אך משמעותי, שבסופו ניתן צו שהילדים ילמדו בבית הספר ליד מקום מגורי האם.
חזרתי עייפה אך מרוצה לפגישות במשרד, ואז נשמעו צהלות שמחה בווטסאפ המשרדי. השופטת מהדיון בבוקר נתנה החלטה. הרכב יוחזר לאשה בתוך 24 שעות והבעל ישלם לה הוצאות משפט בסך 3,000 שקלים.
5#.
וביום רביעי נסענו לחיפה. הדיון הראשון בבית הדין הרבני הוא בתביעת גירושין של אשה שזרקה את בעלה מהבית, ואז ארזה הכל ועברה דירה. אני מייצגת הפעם את הבעל שמוכן להתגרש אבל לא מוכן לשלם את הכתובה. הקטע עם כתובה שהיא ניתנת כאשר הבעל הוא זה שרוצה את הגירושין ואין לו עילת גירושין או שהאשה היא זו שרוצה את הגירושין ויש לה עילה – אם הוא בוגד בה למשל, או אלים כלפיה.
כאן האשה רוצה את הגירושין וזו לגמרי זכותה, אבל התלונה שהיא הגישה במשטרה נסגרה אחרי שבוע וכנראה שמישהו אחר חיכה לה. למרות שהיא הגישה את תביעת הגירושין היא סירבה להתגרש עד שלא ידונו בכתובה. עמד הבעל, שהגיע – כמה סימלי – עם כיפה לבנה שעליה נרקמו המילים מזכרת מנישואי אורי וגלית, ואמר לדיינים ש״היא עשתה סיליקון (מצביע על החזה), העלתה תמונות בביקיני לאינסטגרם ושמה קוד בטלפון ובווטסאפ ואז הגישה תלונת שווא במשטרה והחליטה להתגרש״. הדיינים, עם חצי חיוך בזוית הפה, ניסו להביא אותם להסכם אך לשווא. ״הם ישארו נשואים עוד זמן רב״, הם הבהירו, ״ובינתיים נקבע דיון לחקירות והוכחות״.
6#.
נותרו לנו שעתיים עד לדיון הבא בבית המשפט לענייני משפחה בקריות והתמקמנו בבית קפה חיפאי. על סלט קפרזה עייף הסברתי לאלונה איך פתרתי בשבוע האחרון את בעיות השינה שלי. זה קשור לפגישת יעוץ מעניינת שהיתה לי השבוע עם גבר מסתורי וצבעוני שמיעט לתאר מה קורה עד שבסוף עשיתי לו חקירה נגדית תוך כדי שיחה. דיברנו על החיים, ועל פילוסופיה ומדיטציות ובנקודה שבה אמרתי לו שיתפייס עם אשתו ויפסיק לתת לאגו לנהל אותו, דיברנו גם על זה שהחיים קצרים, ויש משברים שצריך פשוט לסיים ואין סיבה לדרדר אותם אם אף אחד לא באמת רוצה להתגרש. ואז הוא חזר למדיטציות והמליץ לי לחפש ביוטיוב את תרגילי הנשימה של ווים הוף. חיפשתי וניסיתי. זה עובד. 7.5 שעות שינה כל לילה רק מ – 10 דקות נשימות לפני השינה. תודו לי אחר כך.
שעתיים חלפו והגענו לדיון הבא. גם הוא תיק מורכב וסבוך אבל שימו לב לסוגיה המעניינת הבאה. הבעל ניהל חשבון מניות עם כמעט מליון דולר. הוא שכר עורכת דין, שילם לה שכר טרחה, והודיע לאשה שהוא רוצה להתגרש ממנה. כשהיא התחננה לשלום בית הוא שלח אותה לטיפול ובינתיים משך את הזמן עד שכעבור 4 חודשים הוא הודיע לה ביום אחד שהוא הפסיד כל הכסף שהיה בחשבון המניות ובנוסף יש לו חוב של עוד 700,000$ לברוקר, והחוב הזה הוא חוב משותף שכדי להחזיר אותו צריך למכור את הבית.
הוא הגיש בקשה לישוב סכסוך, ואחריה תביעה לפירוק שיתוף ואיזון משאבים והגיש בקשה שגרתית לכאורה למנות מומחה להעריך את שווי הכספים והזכויות נכון למועד הגשת התביעה.
בדיון הסברתי לשופט שהתיק הזה יתנהל בשאלת מועד הקרע, כלומר המועד בו יערך החישוב של שווי הזכויות ולכן יש לתת הוראות למומחה שימונה על ידי בית המשפט להעריך את השווי למועד התביעה כמקובל ולמועד בו שכר את עורכת הדין שלו.
במועד הגשת התביעה היה בחשבון המניות לכאורה חוב של 700 אלף דולר. במועד בו הוא שכר את שירותיה של עורכת הדין שלו היו בחשבון מניות בשווי של כמעט מליון דולר. עורכת הדין שלו התנגדה בתוקף להערכת שווי במועד מוקדם יותר אך נאלצה להודות שהוא אכן שכר אותה 4 חודשים לפני שהוגשה התביעה.
השופט שהבין את התמונה, קבע שהמומחה יעריך את שווי הכספים והזכויות בשני המועדים, התיק הזה יסתיים בקרוב בהסכם או יגיע עד לבית המשפט העליון. ימים יגידו.
7#.
הדיון האחרון השבוע התנהל בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב בעיקר בשאלת הסדרי השהיה של אב עם בנו התינוק. השעה היתה 2 בצהריים והשופט היה עייף ועצבני ולא הסכים להכנס לעומקם של דברים, ולכן ביקשתי רק תוספת של כמה שעות בשבת. האמא, שהשופט אבחן אותה די מהר כלוקה ב״תסמונת הילד הראשון״, סירבה וטענה שהוא לא אחראי ולא יודע לטפל בילד והיא איפשרה לו יותר מדי גם ככה. וואי וואי מה היא חטפה. ״הילד לא רק שלך״ אמר לה השופט, ״הוא לא יצא מהקיר. הוא אבא שלו וילמד תוך כדי תנועה, חוץ מזה אם הוא לא יטפל בו בעצמו איך הוא ידע?״ שאל רטורית והרחיב את ההסדר כמבוקש. האב יצא מבסוט ״איזה גבר השופט הזה״ הוא חייך.
***
הזכוכית של מי נקיה יותר? דמיינו שהשופט באולם הדיונים מביט בשני הצדדים דרך זכוכית מאובקת, ועורכי הדין מנקים עבור הלקוח את הזכוכית כל אחד בתורו, בסוף השופט רואה את מי שהזכוכית שלו יותר נקיה.
7 דברים שצריך לעשות כדי לנקות את הזכוכית הכי טוב-
1#. להתכונן – הכנה לדיון כוללת גם פגישה עם הלקוח לפני הדיון וגם הכנה מדוקדקת של כל הטענות, התשובות לטענות הצד שכנגד, וכל המסמכים שקשורים לדיון והכל בסדר מופתי.
2#. עבודת צוות מדוייקת – לא יכולתי לנהל את הדיונים הצפופים ללא עורכות הדין שמנהלות יחד איתי את התיקים, מכירות לעומק כל שורה, כל מסמך וכל טענה, ומוכנות לשלוף את המסמך הנכון בזמן אמת.
3#. להגדיר מטרות ריאליות – כחלק מההכנה לכל דיון, ולהסביר ללקוח מה המטרות ומה הסיכויים להשיג אותן. כשיודעים מה המטרות יותר קל לנקות את הזכוכית מסביבן.
4#. לדעת להפריד בין עיקר לטפל – ולטעון בדיוק את הטענות הרלוונטיות בהתחשב באמצעים המוגבלים מאוד והקצרים שעומדים לרשותנו – זמן ותשומת לב שיפוטית.
5#. לדעת לשלוף מהר – תשובות חכמות גם כשעולים דברים שלא צפית מראש. היכולת הזו נרכשת עם השנים ואפשר לפתח אותה לדרגת אומנות.
6#. לדעת לספר את הסיפור הנכון – אתם כבר יודעים שאני מאמינה שסטוריטלינג זה החיים. אז דמיינו אותו גם כחומר ניקוי זכוכיות משובח.
7#. להתנהל עם הרבה שקט נפשי ובטחון – שגם אלו הם פרי שנות נסיון ארוכות, וגם מדיטציות כל בוקר עוזרות מאד לעניין. ונשימות עמוקות. ובעיקר מלא אהבה למקצוע הזה וללקוחות, גם אם בסוף את בסך הכל מנקה זכוכיות.
***
ובפרק השבועי של הפודקאסט תוכלו לשמוע על בגידות, הצד האפל והלא כל כך של מערכות יחסים, מה גורם להן, האם הן מכת מוות לנישואין או שאפשר להשתקם מהן, להאזנה לחצו כאן.