1. הסכם הממון

רינת וחגי נישאו בני 28, שניהם עובדי היי טק, שניהם בעלי משכורות נאות ולמרות זאת, כסף תמיד היה עניין ביניהם.

רינת רצתה חשבון משותף אליו יפקידו את משכורותיהם וממנו יתנהלו במשותף, וחגי התעקש לשמור על חשבונו הפרטי, שהיה לו עוד לפני הנישואין. בסופו של דבר הוא הסכים להעביר את משכורתו מהחשבון הפרטי למשותף, אך סירב בתוקף להפקידה ישירות לחשבון המשותף.

דרך ההתנהלות הזו הקנתה לחגי שליטה על הסכומים אותם הוא מעביר לחשבון המשותף והוציאה את רינת מדעתה, כי לא היה לה מושג אם הוא אכן מעביר את משכורתו כולה, או משאיר לעצמו חלק ממנה. דפי החשבון מהבנק הגיעו לבית הוריו ואת תלושי המשכורת חגי לא הביא הביתה, וכך עמד ביניהם הצורך שלו בשליטה אל מול אובדן השליטה שלה. ויחד עם אובדן השליטה חדר לחייהם גם אובדן האמון, אותו חשה רינת כמדקרות בגבה.

כעבור שלוש שנות נישואין רינת הרתה. ההריון הזה שינה את מאזן הכוחות כי הוא היה בשליטתה המלאה של רינת והקנה לה כוח על חגי. היא העלתה שוב את ענין חשבון הבנק ודרשה מחגי לסגור את החשבון הנפרד. הוא סירב בתוקף, ודרש שתרד ממנו כבר עם עניין החשבון ושתמצא משהו שירגיע אותה. רינת חשבה וחשבה וחיפשה באינטרנט פיתרון ולבסוף מצאה. הסכם ממון. חגי שמח ואמר שאין לו בעיה ושיחתמו על איזה הסכם שהיא רוצה.

הם ישבו ביחד וניסחו. שניהם היו תמימי דעים שלא צריך עורכי דין. אפשר למצוא משהו באינטרנט ולנסח. הם הסכימו שאם אחד מהם יחפוץ להתגרש כל הכספים הפרטיים והמשותפים יתחלקו ביניהם בחלקים שווים, ניסחו יחד הסכם, חתמו עליו והתייצבו לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה.

חלפו 12 שנים. הסכם הממון שחרר את המתח ששרר כתוצאה מאובדן השליטה, והם התפנו לבניית המשפחה. שתי בנות נולדו להם וכשחגי התעקש על ילד שלישי בתקווה לבן, נולדו להם תאומים זכרים ומה רבה היתה השמחה.

בשלהי הריונה האחרון חלה אביה של רינת בסרטן והלך לעולמו כשהוא רק בן 63, ממש חודש לפני הלידה. אימה נפטרה עוד כשהיתה בצבא, וכך היא מצאה את עצמה יורשת כספים רבים. אביה מינה מנהל עיזבון שיטפל במימוש נכסיו ויחלקם בין שתי בנותיו, ולבקשת מנהל העיזבון היא פתחה חשבון נפרד אליו הופקדו כספי הירושה. תוך שנתיים נצברו בחשבון 5 מליון שקלים.

חגי ביקש שהם יכסו את המשכנתא עם כספי הירושה ורינת הסכימה בשמחה והעבירה 900,000 שקלים לבנק למשכנתאות לכסות את המשכנתא.

2. ענתי

בשנה האחרונה רינת חשה שמשהו השתנה. אותה תחושה ישנה של מדקרות גבה פיעמה בה שוב וכעבור זמן קצר היא הבינה שחגי מסתיר ממנה משהו. הטלפון שלו קיבל קוד (״עשיתי עדכון תוכנה והוא דורש קוד״), כשהם ישבו לאכול הטלפון תמיד הונח על השולחן כשהמסך כלפי מטה, והיה צמוד אליו כמו נשק לחייל קרבי. היא התחילה להציק לו ודרשה לראות את הטלפון אך הוא סירב בתוקף, בדיוק כמו אז עם חשבון הבנק. כמו אז, היא חיפשה באינטרנט מה לעשות ובסוף רכשה מכשיר הקלטה קטן והטמינה לו בתיק.

שלושה ימים המכשיר הקליט הכל וכעבור שלושה ימים היא שלפה אותו באישון לילה, הורידה ללפטופ שלה את קבצי ההקלטה, שמה אוזניות והתחילה להאזין לשגרת יומו של בעלה. מסתבר שאת הבקרים שלו חגי נוהג להתחיל בשיחה לענתי, המאהבת שלו.

עוד מסתבר שהוא וענתי מנהלים רומן סוער בן 5 שנים, שהוא מת לעזוב את הבית אבל ענתי לא מוכנה להתגרש, ושיש להם דירת מסתור בה הם נפגשים כבר שנים ושייכת לאימה של ענת. את כל המידע הזה רינת הבינה מהשיחות בין ענתי לחגי במשך 3 ימים. לקינוח קיבלה רינת גם שידור מלא של המפגש של חגי וענתי בדירה, ומה שהיא שמעה שם שבר אותה לגמרי. לא רק שהוא סגד לגופה של ענתי, הוא גם דאג לומר לה כמה היא יותר שווה מרינת, יותר סקסית, יותר מושכת, יותר יפה, יותר מעניינת, וכמה הוא אוהב אותה יותר. ניכר היה שענתי דורשת ממנו את ההשוואה הזו שעשתה לה טוב.

התעלומה היחידה שנותרה לרינת היתה השאלה מי זו ענתי לכל הרוחות. היא הבינה שכדאי לשכור חוקר פרטי שימשיך את העבודה. תוך כמה ימים היא ידעה הכל על ענתי וגם על אורן בעלה, איש העסקים האמיד. הם התגוררו בבית פרטי עם בריכה ונראו כמו משפחת אינסטגרם קלאסית, והיא הבינה למה ענתי לא מוכנה להתגרש. רינת לעומת זאת היתה נחושה להתגרש ולדאוג לכך שאורן ידע הכל.

3. איך הכל נגמר

רינת הגיעה אלי לייעוץ עוד בטרם אמרה משהו לחגי וסיפרה לי את הסיפור כולו תוך שהיא שואלת מה דעתי על כך שהיא תפנה לאורן ותספר לו על הרומן. ״אם ענתי תתגרש לחגי יהיה יותר קל, הוא הרי ממתין לה, וחוץ מזה זו קארמה לא טובה להרוס נישואין של מישהו אחר, עזבי את זה״ המלצתי לה.

בסוף השיחה ולאחר שהיא ווידאה שכספי הירושה שלה מוגנים על פי חוק ואינם חלק מהרכוש המשותף, היא סיפרה שלפני 12 שנים הם ערכו הסכם ממון בגלל החשבון הנפרד של חגי שהיא רצתה שיהיה משותף.

את הסכם הממון היא לא הביאה לפגישה אבל מצאה עותק במייל וכשקראתי אותו חשכו עיני. הסכם הממון שהם ניסחו היה קצר וקבע שכל הכספים הפרטיים והמשותפים יתחלקו ביניהם בחלקים שווים. כספי הירושה נופלים לגדר כספים פרטיים והוא עלול לדרוש את מחציתם. היא התנגדה ואמרה שהם לא התכוונו לזה אלא רק לחשבון שלו, והבהרתי לה שיש כאן שאלה של פרשנות ושהסכם הממון עושה לה נזק ומעמיד את כספי הירושה בסכנת חלוקה.

ניכר על רינת שאינה מרוצה גם מההסבר על הסיכון לכספי ירושה וגם מההמלצה לא לפנות לבעלה של ענתי. היא כמובן לא חזרה, יש לקוחות שלא מסוגלים לשמוע יעוץ שמנוגד לתפיסותיהם, אבל אני תמיד אומרת את מה שאני חושבת ולא את מה שהלקוח רוצה לשמוע. ככה זה.

השבוע פגשתי את רינת בבית הדין הרבני. התגרשה. היא היתה מוצפת בדמעות וביקשה לשוחח עימי. ״טעות חיי שלא הקשבתי לך״, היא אמרה וסיפרה ששכרה עורכת דין שהבטיחה לה שאין סיכוי שהוא יגע לה בירושה ועודדה אותה ליצור קשר עם אורן בעלה של ענתי.

אורן לא אהב את המידע ואפילו איים על רינת שאם תפנה אליו שוב הוא יגיש תלונה למשטרה על הטרדה. הוא עימת את ענתי עם המידע אבל לא רצה להתגרש ודרש שתנתק כל קשר עם חגי. ענתי, שמלכתחילה לא רצתה להתגרש, ניסתה לנתק את הקשר, אך ללא הצלחה. הם נמשכו זה לזו כמו פרפר לאש, ובסופו של דבר הבינה שלא תוכל לרקוד על שתי החתונות והחליטה להתגרש. את כל זה רינת ידעה כי חגי סיפר לה. בשלב כלשהו הם מצאו את עצמם נלחמים בזירה המשפטית אבל בבית מדברים ומשתפים בהכל, כאילו בשביל להכאיב.

גם אצל חגי ורינת הגירושין היו בלתי נמנעים. הם התחילו הליך גישור וחגי דרש כמובן מחצית מכספי הירושה בשל אותו סעיף בעייתי. המגשרת הצליחה להביא אותו לכך שהוא הסכים לוותר על כספי הירושה בתנאי שרינת תוותר על זכויותיו הסוציאליות והאופציות שלו, ששווין היה גבוה מזה שלה בכמעט מליון שקלים. עורכת הדין המליצה לרינת לא לוותר ולתבוע מחגי את כתובתה בשווי 360,000 שקלים.

שנה וחצי של הליכים משפטיים הסתיימו בפסק דין שתוצאתו היתה שכל הכספים בכל החשבונות התחלקו בחלקים שווים, אולם מהסכום שרינת היתה צריכה להעביר לחגי הפחיתו את סכום הכתובה. היא העבירה לו מעל למליון שקלים מתוך כספי הירושה. חגי וענתי עברו לחיות ביחד, והשבוע רינת וחגי התגרשו.

מוסר השכל :

1. הסכם ממון (וגם הסכם גירושין) הוא אחד ההסכמים הכי חשובים עליהם תחתמו בחייכם. לעולם לעולם אל תערכו הסכם בלי יעוץ משפטי ואל תנסו לחסוך על כך כסף ולנסח בעצמכם.

2. אם מישהו דבוק לטלפון שלו, הטלפון תמיד מונח הפוך ופתאום יש סיסמא – יש מקום לדאגה.

3. אל תלמדו מרינת לשים מכשירי האזנה בתיק – זו האזנת סתר שאינה חוקית.

4. כשאתם נמצאים בצומת דרכים חשוב להבין את מצבכם כפי שהוא ולאו דווקא כפי שאתם שואפים שיהיה, אל תחששו להביט למציאות בעיניים.

5. וקחו אחריות, זה יקל עליכם.

6. אם אתם נמצאים בהליך גישור תבקשו תמיד מעורכי הדין שלכם להבהיר לכם מה האופציה המשפטית הכי טובה מבחינתכם (best case scenario) – כלומר מה יהיה המצב אם כל טענותיכם יתקבלו, ומה האופציה הכי גרועה מבחינתכם (worst case scenario), בה כל טענותיכם ידחו וכל טענות הצד השני יתקבלו. ההסכם הנכון מצוי איפשהו בטווח הזה.

7. ״איך שאנשים מתנהגים אליכם זו הקארמה שלהם, איך שאתם מגיבים זו הקארמה שלכם״ (ווין דייר). קודם כל תהיו בני אדם.