
1. דם סמיך ממים
מי שקרא את קארמה איז א ביץ מכיר את התיאוריה שלי בדבר המפלצות שגדלות בתוך התא המשפחתי. בקצרה, קירות התא המשפחתי מספקים ביטחון והגנה ומאפשרים לעיתים למפלצות חבויות לצאת ואף לשגשג. כשהמפלצת גדלה ומשתלטת על כל חלקה טובה, היא עלולה להביא לפירוק הנישואין. תופעת הלוואי היא ילדים שחיים לצד הורה בעל מפלצת קטנה והופכים לכאלו בעצמם.
הוריו של ליעד היו הורים מקסימים ועמדו לצידו כחומה בצורה לעת גירושיו מאפרת. הם מימנו עבורו את הייצוג המשפטי ואף הגישו בעצמם תביעה נגדו ונגד אפרת להחזר הלוואה שנתנו להם ושימשה אותם לרכישת הבית. ההליכים בין ליעד ואפרת התנהלו כבר לפני שש שנים והסתיימו בהחלטות שיפוטיות שאומצו בסופו של דבר להסכם .
כשנה לאחר הגירושין החליט ליעד שאינו יכול לחיות עם גובה המזונות שנפסקו לו ופתח במאבק חדש לעניין הפחתת דמי המזונות, מאבק שנמשך שנים ארוכות ולא נשא פרי בסופו של דבר. במאבק הזה הוא יוצג על ידי עו״ד שידוע כלוחם למען זכויות גברים, והאשים אותי ואת הוריו שחתם על הסכם בו התחייב לשלם לילדיו 4,000 שקלים לחודש.
לכן הופתעתי לראות את שמו של ליעד ברשימת הפגישות שלי במשרד. כשליעד הגיע הוא סיפר לי שנישא בשנית, נולדה לו בת נוספת, והוא אינו בקשר עם הוריו, אשר פסקו להעביר לו כספים ולעזור לו עם תשלום המזונות. ליעד ביקש לתבוע את הוריו על כך שחתם על הסכם מזונות בהסתמך על עזרה כספית מהם, והם היפנו לו עורף ומסרבים לעזור לו כספית.
נדהמתי מהקיצוניות אליה הם הגיעו, שכן זכרתי הורים תומכים וקרובים לבנם. הסברתי לליעד שבגיל 40 הוא אינו יכול לתבוע מזונות מהוריו, ושאינני יכולה לעזור לו משפטית. אך הצעתי להעמיד לרשותם את משרדי ואת נסיוני המקצועי ולסייע להם לפתור את הסכסוך, תוך שאני רומזת שהמפתח לכך הוא לקיחת אחריות ויציאה מעמדת הקורבן.
ליעד היה חשדן וטען שאין לו כסף לממן הליך כזה, אך הבהרתי לו שאשמח לעזור להם ללא תמורה. הוא התרגש והסכים ואף מסר לי את מספרי הטלפון של הוריו. שוחחתי עם שניהם. הם נדהמו מהפניה והיו קצת חשדנים אבל כשהבינו שמדובר בפגישה ללא עלות הסכימו לבוא, על אף שאמרו לי שהמצב חמור והסיכוי לאחות את הקרע קטן.
שיחות השלום התקיימו השבוע בחדר הישיבות במשרדי. הכאב שעמד בין ליעד לבין הוריו מילא את החדר בהבל סמיך וקשה היה לחדור אותו. ליעד האשים את הוריו שנטשו אותו, שהוא חתם על הסכם המזונות בהסתמך על תמיכתם בו, שאין לו כסף ושהם מעדיפים את גרושתו על פניו כאשר הם משלמים במקומו עבור הוצאותיהם החריגות של ילדיו, בעוד שלו אין כסף למטרנה לביתו התינוקת.
הוריו מצידם כעסו על סגנונו הבוטה, על העובדה שהוא דורש מהוריו עזרה שהם אינם חייבים לתת לו ועל כך שהוא ניתק קשריו עם כל המשפחה וסבור שכולם חייבים לו משהו..״מצידי תעבוד ב-4 עבודות כדי לפרנס את הילדים שלך״ צעק עליו אביו, ״אנחנו לא חייבים לך כלום אחרי איך שאתה מתנהג אלינו״.
אט אט הסתבר שיש הסכמה ביניהם על כך שליעד אימפולסיבי כמו אביו, ושזה היה סגנון ההתקשרות ביניהם מאז ומתמיד. עם השנים התמתן האב והתקשה לשאת את התנהגות הבן שהזכירה לו את עצמו. בעוד שליעד הגיע כדי לפתור את בעיותיו הכלכליות, ההורים הגיעו כדי לפתור את בעיות ההתנהגות של ליעד כלפיהם. הבעיה היתה שההורים לא התכוונו לתת לו שקל, ושהוא לא התכוון לחדש עימם קשר בלי שהם ממשיכים לתת לו את הקיצבה החודשית לה היה זקוק כאויר לנשימה, כולם התבצרו בעמדת הקורבן וסירבו לקחת אחריות על חלקם במצב.
הוצאתי את האב, שידעתי שהוא חובב ספורט, מהחדר כדי להציג בפניו את אוסף המדליות שלי ובעיקר כדי להשאיר את ליעד עם אימו שהרגשתי את כאבה הגדול. למודת נסיון בהתמודדות עם מפלצת העצבים היא הרגיעה אט אט את בנה והבטיחה לו עזרה כספית כדי לפתור את מצוקתו הרגעית. כמו מגדל קלפים שקרס פרץ הגבר הצעיר והבוטה בבכי ועמד חבוק בזרועות אימו. כשאביו שב לחדר הישיבות הוא עטף את שניהם בחיבוקו וכך עמדו שלושתם בוכים, מבינים שהדרך עוד ארוכה, וששווה לפסוע בה יחדיו. ״דם סמיך ממים״ ניגב האב הקשוח את דמעותיו של בנו, ואני ידעתי שעשיתי השבוע משהו טוב.
2. הרצחת וגם ירשת
מאז ומתמיד היא היתה קנאית לו. גם לאחר 15 שנות נישואין היא עדיין בדקה לו את הטלפון, והתקשרה אליו מאה פעם ביום לבדוק איפה הוא, ואם מבטו נח על אשה אחרת יותר משניה, התחוללה סצינה.
למרות חשדנותה היא מעולם לא תפסה אותו ומעולם לא גילתה כלום, אך לא בשל נאמנותו לה אלא בשל כישוריו. האמת היתה שהוא בגד בה מעת לעת אך היה בחור יסודי ומתוחכם ופיתח יכולות מבריקות בתחום הזה, כך שעל אף תחושותיה הוא מעולם לא נתן לה סיבה אמיתית לחשוד בו. ״מה שלא יודעים לא כואב״ שב ומלמל לעצמו כשהשמיד ראיות.
יום אחד הוא שכח את הלפטופ בבית ויצא ליום עבודה ארוך. מאחר שבערב קודם היתה לו שיחת זום הוא השאיר את הווטסאפ-ווב מחובר והיא ישבה וצפתה בהודעות שלו בזמן אמת עוד לפני שהוא הספיק למחוק באלגנטיות את השיחה כולה.
הלם אחז בה כשהיא קראה ומיד צילמה שיחה חושנית שלו עם אישה אחרת. מהשיחה היה ברור שיש ביניהם רומן לוהט, שהוא מאוהב בה בכל ליבו ושהם מפנטזים על היום שיחיו יחד באושר ובעושר. כעבור רבע שעה השיחה לא הופיעה לו יותר בווטסאפ, אבל היתה מצולמת כולה אצלה בטלפון הנייד.
בלי לנשום רגע היא שלחה לו את צילומי השיחה בווטסאפ. סימני הווי הכחולים העידו שהוא קיבל אותם אך לא הגיעה ממנו כל תגובה. אחרי שעה היא התחילה לשלוח אליו הודעות קוליות נזעמות וגם הן לא זכו לתגובה. כעבור כמה שעות כשהיא כבר כמעט יצאה מדעתה הוא סימס לה ״מצטער, נדבר בערב בבית״. בערב הוא הגיע עם ארשת פנים שהיא לא ראתה מעולם, ביקש שידברו ואמר לה שהוא לא מרגיש כלפיה כלום ומבקש להתגרש.
עולמה חרב עליה.
כשהיא שלחה את ההודעות בזעם חורך היא חשבה שאם הוא היה לידה היא היתה מכלה בו את זעמה, אבל כשהוא לא הגיב תחושות לחץ וחוסר וודאות חלחלו לתודעתה ואז הוא הגיע עם בשורת איוב על פירוק התא המשפחתי. חודשיים היא ניסתה לשכנע אותו שהוא אוהב אותה ושחבל על הילדים ואפשר להתגבר על כל משבר, אך לשווא. הוא היה נחוש להתגרש ושב והציע גישור.
בסופו של דבר היא הבינה שאין במה להיאחז והסכימה לפנות עימו לגישור. שם חרב עליה עולמה בשנית. היא לא יכלה לדמיין גירושין בלי מזונות. תשלום המזונות היה מבחינתה ״קנס״ כספי על שבחר להתגרש ממנה, והיא ממש לא התכוונה לוותר לו על מזונות.
אלא שאז הסתבר לה שאין לו שום כוונה לשלם לה מזונות והוא אף הבהיר שאם היא תתעקש על מזונות הוא זה שיתבע מזונות ממנה.
השבוע היא היתה אצלי ביעוץ. כמנהלת בכירה בהייטק שכרה מגיע ל -24,000 שח נטו, ובנוסף על כך היא זכאית לבונוסים, וזאת בטרם נזכיר את חבילת האופציות המכובדת שהוענקה לה כשהחלה לעבוד בחברה.
הוא, לעומתה, היה איש מכירות בתעשייה, ששכרו הבסיסי הוא 8,000 שקלים, ובחודשים טובים של מכירות שזיכו אותו בבונוס הוא הצליח להגיע ל -14,000 שקלים נטו לחודש.
היא עדיין השתכרה כמעט כפול ממנו, ולאור העובדה ששניהם הסכימו ששני הילדים בני ה – 10 ו-12 ישהו במשמורת משותפת, המגשרת הבהירה לה שזה לא המקרה לחיוב האב במזונות. היא התקשתה לקבל את הבשורה והגיעה אלי השבוע.
״הרצחת וגם ירשת? הוא גם בוגד, גם הורס לנו את החיים וגם לא ישלם מזונות?״ שאלה בתיסכול, דמעות מציפות את עיניה. הסברתי לה שאין קשר בין בגידה לבין מזונות, ושאלתי למה בעצם היא צריכה מזונות ממנו, שהרי יכולותיה הכספיות גבוהות בהרבה מאלו שלו. הסברתי לה שלפי המצב המשפטי לא רק שהוא לא ישלם מזונות, היא נוטלת סיכון שיחייבו אותה לשלם לו מזונות, והמלצתי לה לשוב לגישור ולהגיע להסכם הכי טוב שהיא יכולה.
5 דברים שאני חושבת על דמי מזונות
1. מזונות הם לא עונש, לא קנס ולא פיצוי. מזונות הם מכשיר משפטי שנועד לאזן את הנטל הכלכלי המוטל על ההורים בגין ילדיהם לאור זמני השהות של כל אחד מהם עם הילדים והיכולות הכלכליות שלהם.
2. לכן אל תתייחסו למזונות כאל קנס שחייבים לכם, פיצוי שמגיע לכם או זכות קנויה ״שלא בא״ לכם לוותר עליה. אלא רק כמכשיר מאזן, וכאן תצטרכו לשאול את עצמכם באמת האם המזונות הוגנים ומאזנים.
3. כאשר תשלום המזונות אינו מאוזן הוא יוצר תסכול רב. התסכול הזה מכניס רעל לתוך חייכם, וגם אם אתם בוחרים להתעלם ממנו, הוא מטפטף לנשמות של הילדים שלכם. וכשאני אומרת לא מאוזן אני מתכוונת לשני הצדדים – מזונות זעומים לאם שקשה לה מאב שיכול יוצרים תסכול ומזונות מוגזמים מאב שקשה לו לאם שיכולה יוצרים תסכול.
4. הפרידה יוצרת לעיתים קרובות צורך דחוף להגדיל את ההכנסות, אם בשל תשלום מזונות ואם בשל אי קבלת מזונות, בכל מקרה מומלץ לשים את הפוקוס על הגדלת הכנסות, במקרים רבים הרווח מכך גבוה בהרבה מסכום המזונות שעל הפרק.
5. כאשר את יכולה להסתדר בלי מזונות אך בוחרת להאבק עליהם או כאשר אתה יכול וצריך לשלם מזונות אך בוחר להאבק על כך, אתם מכניסים את עצמכם אוטומטית לתודעת חסר. תודעת חסר, בדיוק כמו תודעת שפע, משפיעה על הביצועים הכלכליים שלכם ועל היכולות הכלכליות שלכם הרבה מעבר לתשלום המזונות. ברגע שתחיו את חייכם בתודעת שפע, המזונות לא יהוו עניין גדול. להיפך. ויתור על מזונות מתוך תודעת שפע, יכניס עוד שפע לחייכם. באותה מידה, תשלום מזונות נדיבים מתוך תודעת שפע, ימשוך עוד שפע לחייכם. ככה זה, עניין של קארמה.