
1. עושה בה כרצונו
כבר 15 שנה שהיא חיה בערפול חושים שעוזר לה לא להרגיש את הכאב. ״פעם הייתי אשה חזקה החיים איתו מחקו אותי, הגעתי למסקנה שיותר קל לעשות מה שהוא רוצה מאשר לומר לו לא. אם אומרים לא חוטפים.״
עונשי שתיקה לצד אגרסיביות ואלימות מילולית וכלכלית, אווירת אימה בבית, תחושה של הר געש שתכף מתפרץ והלבה הרותחת תכסה הכל. והיא דאגה לילדים, רצתה לחסוך מהם את התחושה הקשה שיש בבית אם הוא לא מרוצה. וכדי לרצות אותו היא נתנה לו לעשות בה כרצונו או שעשתה לו כרצונו. אין יום ללא סקס, אין יום שמותר לה לומר לא, ואם היא לא יכולה, זו באמת לא בעיה שלו, יש דרכים אחרות להביא אותו לסיפוק, חסר לה שלא. ואם היא ממש היתה אמיצה הוא היה מוציא את כרטיס האשראי מהארנק שלה וגוזר אותו לרצועות, ואת הרצועות פיזר על הרצפה, והיא שתקה ואספה אותן בראש מורכן. וכך במשך שנים היא ספגה וספגה והרגישה שהיא נמחקת, שאין לה אישיות, שכל מה שהיא היתה פעם כבר לא קיים ונשארה רק אשה מחוקה.
עשרות פעמים היא רצתה לעזוב, לברוח, אבל לא יכלה. כבר שנים שהיא לא עובדת ותלויה בו כלכלית. כבר שנים שהוא אומר לה שאם היא מתגרשת היא יוצאת בלי כלום, וכבר שנים היא חושבת שהוא צודק, שהיא תוותר על הכל, שלא תעיז להתנגד או לעמוד מולו, שתעשה כרצונו.
כשהם הכירו היא עבדה בבנק במשרה נוחה עם מסלול קידום. היא היתה שאפתנית וחכמה ובסתר ליבה ראתה עצמה כעבור עשור כמנהלת סניף. אבל כשהבת הבכורה נולדה היא לא חזרה מחופשת לידה. הוא האמין שילדים צריכים לגדול עם אמא ולא עם מטפלת, ושכנע אותה שהוא מרוויח מספיק עבור שניהם, ושתמתין קצת שהילדים יגדלו ותחזור לעבוד. אחרי ההריון הראשון באו עוד שלושה והיא מעולם לא חזרה למעגל העבודה, ומצאה עצמה תלויה בו לחלוטין.
והוא ? הוא אהב את התלות הזו, ועשה בה כרצונו.
באחד הלילות הוא חזר שיכור וכהרגלו העיר אותה ודרש את מנת הסקס היומית שלו. היא עוד היתה חצי ישנה והוא היה שיכור והלילה הזה נגמר לא טוב. היא הגיעה פצועה למיון. העובדת הסוציאלית של בית החולים שוחחה איתה והיא ניסתה תחילה להסתיר ובסוף נשברה וסיפרה לה הכל בבכי. כנראה שהעובדת הסוציאלית דיווחה למשטרה והוא הורחק מהבית לשבוע. היא הרגישה שהכל קורס ושהיא כבר לא יכולה להסתיר וסיפרה לאחותה. אחותה שהיתה עבורה דמות חזקה, נערצת, מצליחה, האשה שהיא היתה יכולה להיות אילו נישאה לאחר.
אחותה נדהמה, לא היה לה מושג מה הולך מאחורי הקלעים של אחותה, והיא נרתמה באופן מיידי לסייע לה, גם במימון הראשוני וגם במציאת עבודה.
השבוע הן היו אצלי. שתי אחיות יפות, דומות מאוד, האחת מטופחת, אנרגטית ובטוחה בעצמה והשניה כבויה ודהויה ודמעות זולגות מעיניה ללא סוף.
השבוע היא התחילה טיפול, התחילה הליך משפטי – שבסופו יהיה לה מספיק כסף כדי להתחיל חיים חדשים, והתחילה לחפש עבודה. תאחלו לה בהצלחה.
2. אופציית הגירושין
בחסות הקורונה הוא עזב את הבית. הוא עו״ד מצליח והיא כבר שנים לא עובדת ומגדלת את הבנות. אלא שהבנות גדלו והיא נשארה האשה הקטנה, בבית. הוא איבד בה עניין כבר לפני שנים אבל מאד אהב אותה, כמו שאוהבים אחות קטנה.
בערך בגיל 40 היא החלה להתמרמר על חייה. ״אתה לא מעריך אותי, אתה לא משתף אותי, אתה חי בעולם משלך״ היו חלק מתלונותיה הרבות, שעוררו בו שאט נפש. הוא שתק, כי לא ראה טעם לומר לה שהיא צודקת, שהיא אכן לא מעניינת אותו ושהוא כבר שנים אינו מעריך את דעתה ואינו מעוניין לשתף אותה בענייניו המקצועיים.
היתה לו את ליה, עורכת דין מוערכת מהמשרד בו עבד, ששנים של עבודה משותפת הפכו אותה לחברת נפש עימה הוא חלק את קורותיו. ולא, אין ביניהם כלום הוא נשבע לי, ״היא נשואה בעושר ואושר ובעלה גבר גבר״.
יום אחד, כשתלונותיה גדשו את סאתו, הוא הניח על השולחן ביניהם את אופציית הגירושין, כמו כלי זכוכית שביר היא עמדה שם ביניהם – אופציית הגירושין, שקופה אך קיימת.
היא לא האמינה שהוא רציני אבל הבינה שחייבים לשפר את המצב, וביקשה שיפנו לטיפול זוגי. בטיפול היא התלוננה והוא אמר שהיא משועממת, שהיא מטריפה אותו ושכדאי שתתחיל לעבוד לא רק בשביל הכסף אלא גם כדי למצוא משמעות ועניין, ולא להיות תלויה בו כל כך. גם בבית הוא המשיך לעודד אותה לצאת לעבוד והיא המשיכה להתחמק באלגנטיות וטענה שאין משרות ושממילא המשכורות שמקבלים היום מגוחכות, ונשארה באזור הנוחות, מתעלמת מאופציית הגירושין, משוכנעת שהכל בסופו של דבר יסתדר ביניהם.
כשהוא עזב את הבית הקרקע נשמטה תחתיה. ״לא האמנתי שתתגרש ממני״, היא סימסה לו בשלוש לפנות בוקר. והוא התעורר וענה לה ״אנחנו מדברים על זה כבר שנה״, ״כן״ היא ענתה, ״ובכל זאת לא האמנתי שזה יקרה״.
5 סיבות למה אסור לך להיות תלויה בו גם אם זה מאוד נוח
א. זה אולי נשמע רע, אבל קחי בחשבון שכשאת ״מקריבה״ את עצמך ו״מקדישה״ את עצמך לבית ולילדים, גם אם הוא עודד אותך, ואמר לך שהוא מרוויח מספיק ושאת ממש ממש לא צריכה לעבוד – בשלב כלשהו במקרה הטוב תשעממי אותו והוא יפסיק להעריך אותך ובמקרה הפחות טוב הוא יתחיל להתייחס אליך כאל נטל, או גם וגם.
ב. כי תלות כלכלית יוצרת חולשה ונחיתות ומאפשרת לשלוט בך, להעניש אותך או רק לנהל אותך, ואם זה קורה לאורך שנים, את מאבדת ערך עצמי, מאבדת בטחון, מאבדת את מי שאת.
ג. כי יום אחד הוא יכול לקום ולעזוב, אף תא משפחתי אינו חסין מפני טלטלות או גורמים זרים שעלולים לחדור אליו. וכשאין הערכה ואין חברות, הדרך החוצה קלה יותר, ואז את תהיי בעמדת נחיתות.
ד. כי אם יהיה לך מאד קשה לעזוב גם אם יהיה לך רע, או תרצי לחיות אחרת, או כי הוא בוגד בך או מתעלל בך, או כי האהבה נגמרה או מכל סיבה אחרת – את תהיי בעמדת נחיתות. את חייבת שתהיה לך את האופציה לקום וללכת.
ה. כי את היחידה שבסופו של דבר תשלם את המחיר.
בונוס – 3 סיבות למה כדאי לך שהיא תעבוד
א. כי זה לא גברי להקטין את האשה לידך. גבר חזק יכול להתמודד עם אשה חזקה לצידו.
ב. כי כשהיא מרגישה טוב עם עצמה, תרגיש את זה גם בבית.
ג. כי בסוף היא תשעמם אותך, ותעמיס עליך ותהיה מתוסכלת, וזה יגמר רע.
1 Comment
הכל נכון והגיוני. ישנם מצבים בהם לאחר שהאשה לא חזרה לעבודה ונשארה לטפל בילדים ונשאבה לתוך עולם הנוחות להשאר בביית , עם השנים לאבד בטחון לפתח תסכול וחרדות להתחבא בביית ולהמנע מהפצרות הבעל לצאת בחזרה לעבודה ואו למצוא כל עסוק אחר שיעצים אותה. עתה לאחר שהילדים גדלו הבעל רואה מולו אשה מתוסכלת שדי ממררת לו את החיים, לא מוכנה ללכת לטיפול בחרדות ותסכולים ולאחר 25 שנות נשואין הזוגיות לא ממש קיימת והנישואין תלויים על בלימה בלתי ניתנים לתיקון. אז יש גם מצבים כאלה והחיים מורכבים.