
1. מסע קניות
הוא הגיש תביעה להפחתת מזונות. טען שהכנסתו פחתה ושאינו יכול לעמוד בסכום המזונות אותו הסכים לשלם לפני שנים ספורות כשנחתם הסכם הגירושין שלהם. היא טענה שהוא אינו מגלה את כל הכנסתו, שאורח חייו מעיד על מצב כלכלי מעולה ושהסכימה לוותר על חלקה בשווי העסק שלו כנגד סכום המזונות שנפסק, ואף הפנתה לסעיף בהסכם הגירושין הקובע כך מפורשות.
בעוד שבעבר תביעות כאלו על פי רוב או שלא היו מוגשות בכלל או שהיו מסולקות על הסף כבר בדיון הראשון, כיום הן מציפות את המערכת המשפטית והנטיה המסתמנת היא לדון בהן לגופו של עניין.
ובכן, בתביעה זו הגענו עד שלב ההוכחות. בשלב זה – אם הגשת תביעה להפחתת מזונות אתה נדרש להתפשט כלכלית, להניח בפני בית המשפט את כל דפי החשבון שלך ופירוט כרטיסי האשראי – ולקוות לטוב.
ידידנו התובע שכח לצרף את כרטיסי האשראי שלו וצירף חלק מדפי הבנק. פה חשדנו. הצירוף הסלקטיבי העיד שיש קלפים שהוא בוחר שלא לגלות, ולכן הגשנו לבית המשפט בקשה להורות לו לצרף את פירוט כרטיסי האשראי. השופטת הורתה לו להגיש את המסמכים החסרים, ובלית ברירה הוא הגיש אותם יומיים לפני הדיון. שמנו לב שהתמונה עדיין אינה מלאה אבל הדיון כבר הגיע והוא עמד להיחקר.
אחרי שעתיים של חקירה הגענו סופסוף לפירוט כרטיסי האשראי. חודשיים לפני הגשת התביעה הבחור טס עם ארוסתו לניו יורק ושם הוא לא התאפק. הוא ביקר במיטב החנויות בשדירה החמישית, ולא שכח לגהץ את כרטיס האשראי שלו. כך הוא השאיר בגוצ׳י 2300$, בפראדה 850$, בברברי 3450$, באפל 2500$, ולסיום בארמני הוא ערך רכישה צנועה רק 600$.
שורה שורה חקרתי אותו על מסע הקניות שלו, שואלת מה קנה בכל חנות והאם היה בדיוק מבצע. הוא טען שזו ארוסתו שנטלה את כרטיס האשראי שלו ויצאה למסע הקניות, ונשאל אם הלך אחריה והחזיק לה את השקיות..עוד קודם הוא סיפר שאת הטיול לארה״ב מימנו הוריה של ארוסתו, והוא לא שילם דבר עבורו. אז עברנו לדפי החשבון שלו וביקשתי שיראה לי היכן הוחזר לו הכסף, והוא כמובן לא הצליח.
השופטת ההמומה שהתרשמה עמוקות מיכולת השופינג שלו, סיימה את הדיון וקבעה מועד להמשך חקירות. יום אחרי הדיון הגשנו בקשה לחייב אותו לצרף את דפי החשבון וכרטיסי האשראי ש״נשמטו בטעות״ בפעם הקודמת. הוא התנגד בטענה שהתיק בשלב החקירות. השופטת קלטה את ההתחמקות וחייבה אותו לצרף הכל.
השבוע הוא הגיש בקשה למחוק את התביעה.
מוסר השכל :
אם אתם מתכוונים להגיש תביעה להפחתת מזונות קחו בחשבון שתאלצו לחשוף את כל חשבונות הבנק שלכם והפעילות הכלכלית כולל כרטיסי האשראי. אם יש שם משהו שלא מסתדר עם הטענות שלכם בתביעה תחשבו שוב על הגשתה.
-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~
2. הצוואה האבודה
כשאמא שלהם הלכה לעולמה האב היה בן 72. עד מהרה הוא הכיר אלמנה במצב דומה, העניינים התפתחו יפה והם החליטו לעבור לחיות יחד בדירתה ולהינשא. הילדים משני הצדדים דאגו שהם יחתמו על הסכם ממון.
הסכמי ממון בגיל הזה דואגים בדרך כלל לכך שכל אחד ישאר הבעלים של הרכוש שלו. ואכן הוראות ההסכם היו ברורות מאוד וקבעו הפרדה רכושית מוחלטת וכן ציינו שכל אחד מהם רשאי לערוך צוואה ולהוריש את רכושו כראות עיניו.
חלפו מאז 15 שנה. בגיל 87 הוא חלה והלך לעולמו. הילדים, שניהם בני מעל 60, הגישו בקשה לצו ירושה לרשם לענייני ירושה, משוכנעים שהם היורשים היחידים לאור הוראותיו הברורות של הסכם הממון. צוואה הם לא הצליחו למצוא למרות שהיה נדמה להם שהוא ערך אחת. הרשם לענייני ירושה דחה את הבקשה לצו ירושה כפי שהוגשה לאור העובדה שהוא נשוי, ולפי חוק הירושה אשתו יורשת מחצית מרכושו.
הרכוש, שכלל 5 דירות במרכז תל אביב, רשום על שם שני הוריהם המנוחים. התברר שהם לא טרחו לטפל בהוצאת צו ירושה לאימם לפני 15 שנה, וכעת צריכים להתמודד עם העובדה שהאלמנה עתידה לרשת מחצית מרכוש הוריהם.
הם ניגשו לשוחח איתה. היא אשה טובה בת 87 ולא העלתה על דעתה שהם לא מצאו צוואה. כשביקשו ממנה לחתום על הסתלקות מהעיזבון לטובתם היא אמרה שצריכה להתייעץ עם הבת שלה. הבת, רואת חשבון ממולחת, שנדלקו לה סימני $ בעיניים כשהבינה את הפוטנציאל הכלכלי, סירבה והורתה לאימה לא לחתום על כלום. היא כנראה עוד לא מכירה את חוקי הקארמה.
מוסר השכל
1. אל תחששו מעריכת צוואה, זו סגולה לאריכות ימים ושנים.
2. הסכם ממון אינו מחליף צוואה אלא משלים אותה. אם אתם בפרק ב ורוצים לדאוג לילדיכם – חובה לערוך צוואה.
3. ערכתם צוואה – תנו עותק לילדים או לפחות תבהירו להם באופן ברור היכן נמצאת הצוואה.
4. אם אחד מבני הזוג נפטר כדאי לטפל בהוצאת צו ירושה ולא להשאיר את הדברים כמו שהם.
-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~
3. ביטוח חיים
הוא החליט להתגרש אחרי 20 שנות נישואין, וזה היה קשה עבורו כקריעת ים סוף. המשפחה היתה מאוד חשובה לו והוא ידע כמה אשתו אוהבת אותו, אבל הוא התאהב באחרת והיא לחצה עליו לצאת מהבית. שניהם הסכימו שהכי חשוב לא לפגוע בילדים ולכן רקמו יחד בחדר השינה הסכם שמשאיר אותה עם הילדים בבית עד שבת הזקונים משתחררת מהצבא. הוא גם הציע סכום מזונות מכובד שנבנה על סמך טבלאות אקסל מורכבות שערך בלילות טרופי שינה, עת ניסה להעריך כמה יעלה לו ללכת אחרי הלב. מונע מכוח האהבה מחד ויסורי המצפון מאידך הוא היה מוכן לשלם את המחיר, גם הכלכלי וגם הרגשי, ודחק בה למצוא מגשר שינסח עבורם את ההסכם.
ההסכם נחתם ואושר כבר לפני חמש שנים. היה לה קשה להתאושש מהמשבר ולקח זמן עד שעיבדה את האובדן ומצאה אהבה חדשה. ואז כשכבר נראה היה שהחיים חוזרים פחות או יותר למסלול, הגיע שליח ונקש בדלת, אוחז בידו תביעה לביטול הסכם.
בתביעה הוא טען שההסכם אנו סביר, עושק אותו ושהוא חתם עליו מתוך לחץ נפשי ויסורי מצפון. בדיון הראשון, ולאחר שצרפנו את טבלאות האקסל שערך ואת המיילים בהם דחק בה לחתום על ההסכם בעוד שהיא ביקשה זמן לעכל את הפרידה, השופט המליץ לו לחזור בו מהתביעה והבהיר שאין עילה משפטית לביטול ההסכם. הוא סירב.
כשהגענו השבוע לדיון ההוכחות השופט שב והבהיר לו שסיכויי התביעה זניחים, שאי אפשר לעשות קסמים והפציר בו לקחת אחריות על ההחלטות שעשה לעת שהחליט להתגרש. הוא יצא וחזר והתעקש. בסופו של דבר היא הסכימה לוותר על סעיף כלשהו כנגד התחייבותו לא לשוב ולתבוע בעניין ההסכם, ואמרה שחשוב לה שיהיו ביחסים טובים בשביל הילדים, ואז הוא הסכים – בלית ברירה אפשר לומר – למחוק את התביעה. הוא יצא מהאולם קפוץ פנים ועצבני וסירב ללחוץ לה את היד או לומר שלום.
שעתיים אחרי הדיון הוא שלח לה הודעה : ״ יש לך ביטוח חיים?״.
אני קצת נלחצתי זה נשמע לי כמו סוג של איום מתוחכם, אך התברר שזו היתה דרכו להשיב את יחסיהם לנורמת שיחה….
מוסר השכל :
קשה מאוד לבטל הסכם רק משום שנחתם מתוך יסורי מצפון ו/או לחץ לעזוב את הבית, לפני שאתם חותמים תתייעצו ותבינו את התמונה כולה.
החלטתם בכל זאת לחתום מתוך יסורי מצפון וכעבור כמה שנים התפכחתם? קחו אחריות, הסיכוי לבטל את ההסכם נמוך מאוד.
בכלל, החיים יכולים להיות הרבה יותר קלים אם לוקחים אחריות, אבל על זה אפשר לכתוב ספר שלם.