1. פרק ראשון – מה היה פעם

‏לפני כמה שנים התייעץ עימי אחד מחברי לפייסבוק בדבר סיכויו לזכות בתביעה להפחתת מזונות שנקבעו בהסכם וברבות השנים הכבידו על כתפיו. ביודעי כי סיכויי תביעות כאלו באותם ימים שאפו לאפס, ומאחר שמאז ומתמיד אני דבקה במנהגי לומר ללקוחותי את האמת גם אם היא לא מה שהם רצו לשמוע וגם אם היא עומדת בניגוד מוחלט לאינטרסים המסחריים שלי, הבהרתי לו שחבל על כל שקל שיושקע בתביעה כזו.

השבוע נפגשנו בכנס בו נתן הופעת אורח והוא הזכיר לי את אותה פגישה מלפני שנים וסיפר לי כמה שינתה את חייו. מסתבר שיעצתי לו באותה פגישה לטפל בבעיה מצד ההכנסות ולעשות כל מה שהוא יכול כדי להגדיל את הכנסותיו. טיפול בקושי לתשלום מזונות באמצעות הגדלת הכנסות גם יפתור את הבעיה וגם יייטיב עימו באספקטים נוספים של חייו. ובכלל לא רצוי, הסברתי לו, להתנהל בסטייט אוף מיינד של מסכן. מצויד בעצה זו הוא סיפר כיצד ״עף״ על המטרה להגדיל הכנסות, ואכן הצליח לו הרבה מעבר לציפיותיו.

2. פרק שני – מהפכת המזונות הזוית הנשית

מאז חלפו שנים וביולי 2017 התחוללה מהפכה של ממש בדיני המשפחה, עת שבית המשפט העליון שינה סדרי בראשית. אמור מעתה – תשלום המזונות רק על ידי האב out, תשלום מזונות באופן שיוויוני – in. עידן חדש ללא ספק.

ולאלו התוהים מהו שיוויון בתשלום מזונות יובהר כי מעתה נקבע גובה דמי המזונות באמצעות נוסחה דו-שלבית הלוקחת בחשבון את יחס ההכנסות בין ההורים ואת יחס שהותם של הילדים עם כל אחד מהוריהם. נוסחה זו שינתה את דיני המזונות שינוי מהותי והורידה מכתפי האבות נטל ניכר.

השבוע נפגשתי עם נטלי אותה אני מייצגת במו״מ מול בעלה ממנו היא מבקשת להתגרש לאחר שנים של התעללות נפשית. הבעיה של נטלי היא שעל אף כישוריה ואיכותה היא אינה עצמאית כלכלית. במשך שנים בעלה היה המפרנס הראשי והיא עבדה במשרה שאיפשרה לה לטפל בילדים, וכך מצאה עצמה עם משכורת נמוכה שאינה מאפשרת לה לעמוד בזכות עצמה.

הבעל שעוד קודם היה עקשן דעתן וקמצן, לא רצה להתגרש, ולכן גם לא התכוון לעזור לנטלי להתגרש ממנו בקלות. גובה המזונות אליו הצלחנו להגיע במו״מ ארוך היה לפיכך נמוך בהרבה מציפיותיה, על אף שעלה בקנה אחד עם הנוסחה לפיה מחושבים דמי המזונות בעידן החדש שלנו.

כשישבנו לנתח את האפשרויות הבנו שיש לנטלי 2 אופציות רלוונטיות – להשאר נשואה כי גירושין הם לוקסוס יקר מדי עבורה ואם מנטרלים את הסבל הנפשי היא חיה באזור הנוחות שלה, או – להתגרש ולפעול להגדלת הכנסותיה בצורה משמעותית, ובמילים אחרות לצאת מאזור הנוחות.

נטלי נראתה מבועתת משתי האפשרויות. היא מאד מאד רצתה לסיים את נישואיה הכושלים אבל חששה שלא תשרוד כלכלית.

נטלי היתה משוכנעת שמהפכת המזונות פגעה בה קשות. אני דווקא ראיתי את הדברים אחרת. כשמתחולל משבר חיים קשה, שמדביק אותך לקיר ולא מאפשר לך כל ברירה אלא לצאת מאזור הנוחות – אם תפעלי נכון תהפכי את המשבר הזה להזדמנות.

כן אמנם תצטרכי לעבוד יותר קשה, אמנם תצטרכי לחשוב יצירתי, לעשות תוכנית פעולה ולהפרד מהמשרה הנוחה והקבועה שקוצצת את כנפייך, ולמצוא משרה תובענית יותר אך גם ריווחית יותר, אבל התוצאה תהיה חיים עצמאיים כלכלית ונפשית משוחררים מתלות בבעל דומיננטי וקשה.

היא הסתכלה עלי ועיני האיילה התכולות שלה מלאות דמעות. איך את אומרת לי כאלו דברים, את אף פעם לא היית במקומי. תאמיני לי שהייתי, לחשתי לה, הייתי שם בנקודה הזו שמאלצת אותך לצאת מאזור הנוחות, וכשהבנתי שאין ברירה ומשהו חייב להשתנות, עשיתי תוכנית פעולה, ויצאתי לדרך. וכמו שאמר ד״ר סוס – כשיוצאים מגיעים למקומות מופלאים.

למחרת היא התקשרה וסיפרה שלא ישנה כל הלילה, שישבה וחשבה מה האופציות ואיך היא יכולה לפעול ובבוקר כבר היתה תוכנית פעולה ברורה, עם יעדים כספיים ותאריכים ועכשיו היא מוכנה לצאת לדרך.

מוסר השכל

 

השעה החשוכה ביותר היא זו שלפני עלות השחר. לפעמים דווקא מתוך הבור השחור וחוסר המוצא אנחנו ממציאים את עצמנו מחדש וגדלים.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

3 . מהפכת המזונות – תופעת לוואי

הם התגרשו לפני שלוש שנים ומאז הוא לא נותן לה מנוח.

הוא הסית את בתם היחידה נגד בן זוגה והכניס את הילדה בת ה – 7 לקונפליקט נאמנויות קלאסי. כשהיתה אצל אימה נהנתה בחברת בן זוגה וחשה אליו חיבה גדולה, אך כשהגיעה לאביה הובהר לה לא רק שאסור לאהוב אותו, אלא שכל קשר עם בן הזוג מהווה פגיעה קשה באביה האהוב. היא חזרה הביתה והבהירה לאמה שהיא לא מתכוונת לנשום את אותו אויר שנושם בן זוגה ולכן עליה לגרשו מביתם…

כך ובמשך חודשים נשטף מוחה של הילדה על ידי האב ואז קצת אחרי שפורסם פסק הדין של בית המשפט העליון – הוא הגיש תביעה למשמורת משותפת. טען שהילדה רוצה להיות איתו, שלא טוב לה אצל האם ושהיא שונאת את בן זוגה. הלחץ שהופעל על האם – גם על ידי הילדה וגם על ידי השופטת – היה גדול וכבר בדיון הראשון היא נאלצה להסכים לדרישות האב בעל כורחה ועל אף שהרגישה שזה לא נכון לבתה.

חלפה כחצי שנה ומצבה של הבת התדרדר, עד כדי כך שהיא ביקשה מיועצת בית הספר להציל אותה ושיתפה אותה בתחושת המחנק והקושי לעבור מדי יום מבית האם לטרור הרגשי שמופעל עליה בבית האב, העסוק באובססיביות באם ובבן זוגה.

נסיונות לפנות לעובדת הסוציאלית שהכירה את המשפחה לא ממש הצליחו והאם חשה אוזלת יד אל מול הפגיעה הניכרת בנפש בתה. כוחות ואמצעים להתחיל שוב הליך משפטי היא לא חשבה שיש לה.

ככה זה כשאחד ההורים מחליט להרוס לילד שלו את החיים, מאד קשה לעצור אותו.

דקה לפני שהרימה ידיים לחלוטין נקש שליח על דלתה והביא עימו תביעה לביטול מזונות שהגיש האב. היא הגיעה אלי למשרד דומעת מרגישה שהוא מצליח בשאיפתו לקבור אותה יחד עם נפש בתה ושהתביעה הזו היא המסמר האחרון בארון המתים שלה.

בואי נסתכל על זה מזוית אחרת הצעתי. התביעה הזו היא חבל ההצלה שלך ושל הילדה. אם הוא אילץ אותך להגיע שוב לבית המשפט ולשלם שוב לעורכי דין, מן הראוי שהפעם יבדקו מניעיו האמיתיים. שני את נקודת המבט שלך ובמקום לחיות בתחושת אסון תראי בכך הזדמנות לחלץ את הילדה, למעשה את צריכה להודות לו שהגיש את התביעה.

יחד עם כתב ההגנה הוגשה תביעה לביטול המשמורת המשותפת ואליה צורף מכתב היועצת אליה פנתה הילדה במצוקתה. בדיקת מסוגלות הורית שנכפתה עליו על ידי בית המשפט הבהירה בדיוק מה מנהל את האב (הפרעת אישיות גבולית) וכמה נזק נגרם לנפשה של הילדה וליכולת שלה לפתח מערכות יחסים זוגיות בעתיד.

מוסר השכל

לכל סיטואציה יש זוית נוספת, תמיד יש מוצא ופתרון ואם תסתכלו מהזוית הנכונה, יש סיכוי שתצליחו להפוך כל משבר להזדמנות.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

לקריאת המדריך המלא לדיני המזונות החדשים בפורטל שלנו